Tuesday, May 21, 2019

Reggel.


Mielőtt ma is kilépek az ajtón, hogy aztán megint csak sötétedéskor lépjek be rajta, leülök a kedvenc helyemre a balkonon, egy takaróba burkolózva, és lenézek a völgyre. Csak néhány percre. Az ég szürke, az erdők felett pára lebeg. Hideg van, apró, szinte láthatatlan cseppekben szitál az eső. A szomszéd, felújítás alatt levő házban már ilyen korán elkezdték a mai fúrást-faragást. Nincs csend. Az idő sürget. A reggelit is el kell még készíteni, tálcán levinni az alsó emeletre. A macska is éhes. S én már most fáradt vagyok.
Az elmúlt éjjel fotókat ragasztottam be egy albumba, születésnapi meglepetésként egy friss 18 évesnek majd holnapra. Százötven képet válogattam ki, megpróbálkozva a lehetetlennel: pillanatképek által átölelni ennyi évet, egy gyermekkort, egy családot, egy gyönyörű folyamatot, a mindennapi életet. Az összes nap ugyanilyen volt, mint a mai. Sohasem tűnt kifejezetten különlegesnek. Pedig az volt! Jelentősége volt az összes reggeli rántottának, az összes összehajtogatott ruhának, a szamárfüles kottáknak, a százszor is felolvasott meséknek, a számtalan játszóterezésnek, a közös ebédeknek, jelentősége volt az összes, lelkiismeretes munkával eltöltött napnak amikor fáradtan hazaérve kócos kislányok fogadtak az időtlen kérdéssel, hogy mi lesz a vacsora.
A legzsúfoltabb, legesősebb, leghidegebb napokon néha megállok, egy-egy rövid ebédszünetben végigsétálok az utcán, szembenézek önmagammal az évek óta kiadó üzlet piszkos ablakának tükrében. Előre tudom, hogy utólag ez is fontos lesz. A folyamatnak ez is elengedhetetlen része. Ha minden élet műalkotás, akkor ragyogjon benne minden pillanat. A legláthatatlanabb is, leghétköznapibb is.

9 comments:

kovtama said...

Annyira szeretlek olvasni. 18 év?? Észrevétlenül teltek el azok is, amiket "együtt" éltünk meg itt nálad...Boldog szülinapot :)

Piroska said...

Isten éltesse és őrizze a második 18 éves lányodat is!!

Katalin said...

de szép
erőt adó, kedves mondataid

nem ismerem a lányodat, ők sem engem, de még így ismeretlenül is meghat a születésnapja, főleg az, hogy nagykorú lett (szavazhat jövő héten :)))
bár nem tud róla, akkor is sok boldogságot minden jót kívánok neki (én is ) ♥

csillag said...
This comment has been removed by the author.
csillag said...

Annyira hihetetlen, hogy már két lányotok is betöltötte a 18 évet!
Boldog szülinapot A.-nak :) ♥

---
(az előző kommentet én töröltem, ugyanis hibásan fogalmaztam)

Bea said...

droj said...

Nagyon meghatodtam, köszönöm Márta. Ez az irás a legszebb szülinapi köszöntö, amit valaha olvastam.

Anonyma said...

Micsoda üde színfoltja vagy te ennek a néha szürke világnak, Márta! :)
Az a napsárga esernyő és harisnya megvidámítja mindazt, aki rád néz.
Én olyan szimbolikusnak érzem ezt a fotót. Szimbolizálja mindazt amire törekszünk. Napfényt vinni a szürkeségbe, örömöt oda, ahová néha úgy tűnik nincs remény, stb. Nagyon kedves kép ez.
Isten éltesse a lányodat, örömteli életet kívánok neki, neked meg szép színes napokat!
Szeretettel: A.

márta said...

Köszönöm!