Wednesday, February 26, 2020

Csoda szép.

Az elmúlt napokban villámlátogatáson jártam Budapesten.
Annyi minden volt teljesen új nekem. Először is: egyedül utaztam. És vonattal! Ablak mellett lefoglalt helyjeggyel! Nagyon vártam. Mikor már visszafelé tartottam, elgondolkodtam: talán az arcomra volt írva ez a várakozás, vagy talán kívül hordozom véletlenül a szívem, vagy talán csak messziről látszik rajtam a naivitás - de soha ennyi ember nem kért tőlem (pénzbeli) segítséget. Közvetlenül indulás előtt egyetemista csengetett be, nem-e támogatnám a vadmacskák megőrzésére irányuló törekvéseket a környező erdőkben. Bécsben az állomáson németül nem tudó nő ecsetelte, hogy kicsalták dolgozni, de munkát nem adtak és nincs elég pénze hazautazni. Adtam valamennyit, bár ugyanezt a történetet már többször is hallottam itt-ott az évek során, persze mindig elhittem. A nagyvárosban mindenütt koldusok néztek reménykedve a szemembe. Utolsó forintjaimat az aluljáróban muzsikáló zenészek hegedűtokjába dobtam be a Kelenföld-i állomáson. Ezért az újságot áruló hölgynek már nem jutott semmi. Mondtam, nincs pénzem, tényleg nincs. Dühös lett, szidott, rámutatott a kezemben levő műanyag pohárra, bezzeg kávéra jutott.
Megfogadtam, máskor jobban vigyázok. Kicsit keményebb leszek. Kevésbé hiszékeny.
Ma a munkahelyemen kinyitottam a fakkomba helyezett fizetési borítékot. A főnököm valamiért úgy döntött, megjutalmaz. "Köszönöm a szorgalmát" - írta egy post-it cédulára. S pont annyival fizetett többet annál, mint amennyi amúgy járt volna, hogy a többlet összeg fedezte a vonatjegyemet.
Számomra ez csoda. És még szép is. A "csodaszép" szót ugyanis az új helyesírás szerint - biztos forrásból tudom! - ezentúl külön írjuk. Úgy, hogy: csoda szép.

12 comments:

Kósa Márta said...

Ugye más élmény is ért?!

Amikor még gyakrabban kószáltam a világban mindig rám találtak a kéregetők. Most már egyre redukálom a napi adakozást. Éppen a múlt héten kért egy férfi ennivalóra, de nem italra kell mondta - miközben körüllengte az alkohol erős illata szegényt.

Gyöngykaláris said...

... ha legközelebb jössz ezen a vonaton, és nem bánod, egy öt percre, amíg megáll a vonat itt a határállomáson, szívesen kimennék Hozzád. :)
És én is remélem, hogy ért más élmény is. Az Üllői úton voltál:) ?

márta said...

Nem tudtam annyit adni, hogy ne kapjak sokkal tobbet vissza. Mikor meglattam a boritekban a plusz osszegrol szolo papirt es a kezzel irt uzenetet - es az idozites! -, nagyon megerintett. Egy kis szivgyakorlat ujbol.😍💛

márta said...

Kriszti, nem bánom. :)
Igen, más élmény is ért, szép dolgok vannak készülőben, és mégis ez (is)megérintett, ez a gondviselés, ahogy valakinek ennyire gondja van a szívemre.
Az Üllői úton voltam. Ugye milyen szép ott minden? :)

Piroska said...

Na ez a Gondviselés, kedves Márta ❤️ Nagyon örülök, hogy ilyen csodás dologban volt részed...

Rita said...

♥♥

Katalin said...

kicsit fájt a szívem, hogy csak utólag tudtam meg, hogy elmentünk egymás mellett szinte ugyanabban az időben ugyanott, sajnálom
a csodaszéprúl pedig okoskodhat nekem bármilyen helyesírásguru, nekem az nem jelzős szerkezet, még csak nem is nyomatékosított jelző, ez egy saját szó, a gyönyörű szinonimája...nekem és egybeírom, mert bár a csoda is szép, de nem arról van szó:))))))))))

a kéregetők pedig mindenkivel próbálkoznak, a lelkiismereted dönt, kinek adsz éppen, ezt fel kell vállalni, és sosem kétségbeesni, ha nincs mindenkire elegendő filléred♥

Gyöngykaláris said...

Az épületen belüli templomban voltál-e?.... engem lenyűgöz, ahányszor ottvagyok... hogy kívül "csak" egy csodaszép bérház, belül pedig egy karzatos templom van.... hihetetlen. Ráadásul a közös áhitaton kívül mi vagyunk a szerencsés csoport, akik az egész napot ott-tölthetik, az lett a "mi termünk".
És sikerült, amiért mentél? :)

márta said...

Minden kérdésedre "igen" a válaszom. :) :)

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Árra gondolok mennyivel szegényebb lennék ha ezt le nem íród!Csoda szép gondolataid vannak!:)

f.klarcsi said...

Nem igazán fogadom el, hogy a csodaszépet két szoba kell írni, nem tudom mi a biztos forrásod.

A nyelvtudományi intézet honlapja szerint is egy szó, ez így logikus, mert akkor a hófehér, és patyolattiszta, püspöklila, stb is két szó lenne. Egyébként a csoda az szép, de a szép lehet még meseszép, tündérszép, álomszép.

http://nagyszotar.nytud.hu/dictsearch.html?entryid=13009

vagy:

https://szinonimaszotar.hu/keres/csodasz%C3%A9p

Szeretettel: F.Klárcsi

márta said...

Jogodban áll nem elfogadni.
(De akkor is így van.:)