Sunday, February 18, 2007

Egy csésze kávé

Olvastam valahol egy kis történetet, megosztom veletek, egyrészt, mert nagyon szeretem a finom kávét , másrészt, mert szeretem az ilyen kis tanulságos történeteket.

Egy csoport diák, akik nagy karriert futottak be, összejöttek, hogy meglátogassák régi egyetemi tanárukat. A beszélgetés hamar panaszkodásba csapott át a stresszes élet és munka kapcsán. A tanár, kávét ajánlva fel vendégeinek, kiment a konyhába, s egy nagy kannányi kávéval és többféle csészével tért vissza: porcelán, műanyag, üveg; néhányan simák voltak, néhány közülök drága és ritkaság volt, szólt, hogy mindenki szolgálja ki magát. Amikor minden diák kezében egy csésze kávé volt, a tanító így szólt: "megfigyeltétek, minden szép és drága csésze elkelt, hátrahagyva az olcsó, műanyag csészéket? Habár mindenkinek az a természetes, hogy mindenből a legjobbat kívánjátok magatoknak, ez a problémáitok és a stresszetek forrása is. Amit valójában mindeki akart, az a kávé volt, s nem a csésze, de tudatosan a jobb csészékre vadásztatok, s egymás csészéit figyeltétek. Feltételezzük, hogy az Élet a kávé, s a munkahelyek, a pénz, és a társadalmi pozíció a csészék. Ezek csak eszközök az élethez, de az élet minőségét nem változtatják meg. Néha, azzal, hogy a csészére figyelünk, elmulasztjuk élvezni a benne lévő kávét. Tehát, barátaim, ne engedjétek, hogy a csészék irányítsanak.......a kávét élvezzétek.

2 comments:

Időbeosztás-guru said...

Jó a hasonlat, csak lehet más italt kellett volna választani, nem a kávét. Mert nekem nagyon sokat számít a csésze is, a tálalás, a kis rituálé, amig az ember odajut hogy tényleg meg is issza a kávét...élvezni ahogy kiszolgálja magát, kicsit elkényeztetve érzi magát...szerintem ezért is van a kávénak akkora sikere. Meg a teának is, nekem a kollégáim meg is jegyezték a munkában, hogy a teázás nálam kis szertartás. Mert spéci csészém van hozzá, minőségi teákat veszek stb :)

márta said...

Teljesen igazad van, gondolkoztam is aztán, hogy írok magamnak egy kommentet, hogy azért mondjon bárki bármit, igencsak számít az, hogy miből is isszuk a kávét. Persze, a kávé a fontos, de valahogy úgy lettünk teremtve, hogy nem mindegy a körítés...Ezért is igyekszünk minél szebbé,felszereltebbé és kényelmesebbé tenni a környezetünket. Csak az zavar, hogy annyi idő elmegy vele, hogy közben meg alig élünk. És itt most mindenkit átirányítanék a kiddos blogjában felvetett témához: mi is az élet? Hogyan ÉLJÜNK?
Egy biztos: az élet számomra nem lenne igazi a reggeli kávém nélkül, mégpedig csakis a karácsonyi motívumos bögrémben:)