Monday, July 27, 2009

Nagyon szerettem volna


ma reggelire puliszkát főzni. Mert mindannyian épp itthon voltunk és azt úgy közösen jó enni. Ugyanis még maradt egy kis igazi erdélyi juhtúróm, és annyira finom a juhtúrós puliszka, de nem akárhogyan, hanem szépen juhtúróval rétegezve, aztán rétegezés után kicsit hűlni hagyni, de ne nagyon, mert az úgy pont finom.
Az otthoni kukoricaliszt az durván őrölt, na de itt nem találtam olyat, hanem csak jó drágán nagyon finomra őröltet, de az tény, hogy bio is meg gluténmentes is volt ráadásul, és az mindjárt más. :) Igaz, hogy megfőzni már nagyon nehezen tudtam, akkora gömböcök lettek benne, hogy csuda. Olyan volt, mintha finomlisztet akartam volna sós vízben megfőzni. A végén kicsit mixereltem rajta, így lettek a nagy gömböcökből kicsik, és az mindjárt más. Szépen rétegeztem, hagytam kicsit hűlni, de nem nagyon, tény, hogy mire mentem nézni, vajon milyen lett, a családom alig hagyott nekem is valamit. Muszáj lesz utánanéznem, vajon nincs-e itt erdélyi juhtúróhoz hasonló termék is...hiszen juhok itt is vannak elvileg.
Így van ez, ha az ember összevissza vándorol a világban. Úgyis mindig azokat az ízeket fogja keresni, amik éppen a messzi távolban vannak.

9 comments:

zafiram said...

Nálunk I. kedvence a tejfölös puliszka. NEki még erős lenne a juhtúrós. Sokáig én sem tudtam csomómentesre csinálni. Most már belejöttem. Mindig ugyanabba a fazékba, ugyanannyi vízhez adom hozzá a megszokott mennyiséget. ÉS inkább kevesebbet, mert ha hosszú ideig főzöd, szépen lesűrűsödik.És anyukám szerint legalább 15 percig főzni kell! Nem oktatni akarlak, de én is ugyanabban a cipőben jártam, mint te.
Most tudatosult bennem, hogy erdélyi származású vagy. Akárcsak én:)))

marika said...

A török zölcséges üzletekbe van juhtúro,itt is a neve "GAZI" dobozva van,meg van az ára is,de finom,én ezt zsoktam használni puliszkához!:)

Anonymous said...

A férjem kedvéért én is megtanultam ezt, mert ő is csak a hazai ízeket keresi... Pont, ahogy írtad. De itt legalább rendes puliszkalisztet lehet kapni... ha rendes juhtúrót nem is :)

Jade said...

Jajj en ugy szeretem a puliszkat, de a Dragam meg sem kostolja... igyhat, csak magamnak, valahogy nem visz ra a lelek, hogy elkeszitsem.

kacskaringopia said...

Hm ez finom lehetett...én is nagyon szeretem, egyszerűen csak tejjel is...-)

Gyöngyi said...

Mi is szeretjük a puliszkát :)
Tehéntúróval-tejföllel, gombamártással, stb.
Itt Mo.-on is okozott kicsi gondot a "kukoricadara" de lehet kapni. Valahogy mi is ragaszkodunk ahhoz amit szeretünk.

márta said...

Á, jó puliszkát főzni, az már művészet...:) Én úgy csinálom, hogy akkor kezdem beleereszteni a darát a vízbe, mikor az még nem fő éppen, de már majdnem. Van egy ilyen pillanat, amit ki kell lesni. Akkor nem lesz csomós. De ha ilyen finomra darált lisztből főzöm, mindenképpen csomós lesz. :)

Kónyairénke said...

Kedves Marta!az igazi jo puliszkat forrasban vagyis lobogo vizben kell fozni igy csurgatni bele a lisztet soha nem lessz csomos allando kavaras kozben 10-15 perc alatt kituno lessz hidd el nekem 54 ev alatt sokszor foztem mar minden fele puliszkalisztbol de ez a titka kell forrjon a sos viz,igy irja az Erdelyi konya cimu szakacskonvben is.Probald ki fog sikerulni szeretettel Both Erika edesanyja Irenke

márta said...

Köszönöm. :)