Thursday, August 25, 2022

A belső hang.

Csütörtök hajnal, a konyhában. Nem kapcsolom fel a villanyt, a szürkeségben fogyasztok el egy kis tálka müzlit, a kisszéken ülve. Közben várom, hogy felforrjon a teavíz. S hallgatom a falióra ketyegését. 
Ez a nap legőszintébb pillanata. A jól ismert belső hang már javában beszél. Tűnődik. Véleményez. Analizál. Kritizál. Néha álmokat sző. Bármelyik irányba is induljon el, meghatározza az életemet.
Nem kell a legdrámaibb dolgokra gondolni. Néha csak annyi, hogy nem tudom eldönteni, jól áll-e a ruha, amit felvettem, vagy húzzak magamra utolsó pillanatban egy másikat. Illik-e hozzám ez vagy az a szín. Néha, bárhogy fésülöm, a hajam minden szála önálló életet él. 
Kicsi, ártatlan kérdések formájában üt rajtam rést a kételkedés. Meg-megállít. Arra késztet, hogy hozzámérjem magam a mércéhez, amit én magam állítottam fel szépség, intelligencia és jellem tárgyában.
Néha esélyem sincs. Megadom magam, szó nélkül.
Máskor hozok egy csendes, erőteljes döntést ott, a reggeli szürkeségben.
Eldöntöm, hogy jól áll a ruha. Legtöbbször úgysem a ruhával van baj. Eldöntöm, hogy rendben van a hajam. Hogy amit ma tudásban, jelenlétben, kedvességben adni tudok a világnak, akárcsak a mindennapi kenyér, elég. Nem előre, az életem összes hátralevő napjára. Csak ma. Egyetlen napig. Mindig csak holnap reggelig.

4 comments:

Zsuzsa said...

"Hogy amit ma tudásban, jelenlétben, kedvességben adni tudok a világnak, akárcsak a mindennapi kenyér, elég."

Ezt szeretném valahogy elérni én is. Legalább, vagyis főként magamban. Mert jó ideje, mindenhol, mindenkitől kizárólag azt hallom, kalom, hogy nem vagy jó, nem vagy elég.

márta said...

Ha te ki tudod mondani, akkor nem törhet meg a mások véleménye. (Mondjuk én nem vagyok olyan erős, mint te, írtad a minap, hogy nem sírtad el magad a munkahelyeden...én volt, hogy igen, millió zsebkendőre volt szükségem....)

Anonymous said...

Annyira jó gondolatok! Olyan jó ide mindennap benézni! Nekem lassan olyan lett mint a mindennapi kenyér. Hálás köszönet mindenért!🤗

Zsuzsa said...

Persze, de engem könnyen megtör, ha a főnöktől, férjtől is állandóan ezt kapom. Már nem hiszek magamnak.