Wednesday, August 3, 2022

Félúton.

Egyszer majdnem megvettem húsz euróért egy Your life in weeks posztert. Ez egy, az emberi élet hosszát többé-kevésbé nagylelkűen megbecsülő falikép, melyen az élet minden hetének jut egy-egy apró négyzet. Vásárlásnál meg lehet adni a születési dátumot, ez esetben a megélt heteket jelképező négyzetek már besatírozva érkeznek. A még ezután következők színezése a vásárló feladata, hétről-hétre. Végül lemondtam róla. Lelki érettségben még messze nem tartok azon a szinten, hogy ne érintene fájóan a napok megállíthatatlan pergése. Nem nehezíteném a saját életemet azzal, hogy folyton a szemem előtt tartom, mennyi idő telt el, s ha minden jól is alakul, körülbelül mennyi maradt. Ehelyett inkább a homokórát fordítom meg időről-időre. A felső része a múló időt jelképezi. Az alsó pedig - s ez valahogy mindig megvigasztal - a reményt, hogy valaki valahol, valamilyen általam felfoghatatlan módon az összes eltelt időt számontartja, végtelen tenyerében szelíden felfogja. Nem vész el a semmibe egyetlen aláhullott homokszem sem.
A tegnapi bejegyzéshez érkezett egy hozzászólás, miszerint ez volt az ötvenedik. A távoli célként kitűzött százból. Én magam nem számolom. Csak teszem a lépéseket. Némelyik könnyű. Némelyik nagyon nehéz. Néha magam sem értem, miért indultam el s mi visz előre. Talán csak azért tartok itt, talán csak azért tartunk mindannyian az életünk összes területén itt, mert időnként arra gondolunk reggelenként: lehet, hogy aminek nekifogtam, végül nem sikerül. Lehet, hogy útközben elfáradok. Vagy nem látom már az értelmét. Nagyon is elképzelhető, hogy még a cél előtt feladom. De ha el is jönne az a nap vagy az a pillanat - ez a mai, ez a mostani még nem az.

2 comments:

Zsuzsa said...

Köszönjük.

Katalin said...

eszembe jutott amikor nyári rekkenő hőségben tekertünk bicajjal hazafelé, és időre kellett oda érni, és azt éreztem NEM, nem megy tovább, még egy útszakaszt már nem bírok ki, ott pusztulok a forró aszfalton, mint a gyík...és arra gondoltam: na jó, ezt az egy keréktekerést még kibírom, még egy pedálnyomásnyi útszakaszt, még egy kerékfordulást, csak egyet...és mindig csak egyet ...
végül elfogyott a táv,
de ha akkor az egészet nézem akkor, valszeg, feladom, de mindig csak egy pedálnyomásnyit útra figyeltem, csak előre (sohasem hátra)
csak még egy nap
mindig
az utolsóig
csak egy napnyit még

csak arra az egyre figyelni, amiben épp abban a pillanatban benne