Monday, August 1, 2022

Vendégekkel.

A gilisztaűző varádics s a fehér üröm most már mindig titeket fog eszembe juttatni. Ahogy nem tudtuk eldönteni, akarjuk-e vagy sem, de aztán nagy kanyarodással mégis megfordultunk s visszaautóztunk az út jobb oldalán elterülő nagy parkolóba, oda, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a völgyre. Szerettük volna, hogy mikor majd hazautaztok, vigyétek magatokkal a kilátást is, s a történeteinket. A parkoló szélén virágok nyíltak, az a szép sárga, amiből már olyan régóta szeretnék a kertbe. Most már tudom a nevét is. Megtanultam tőletek. Gilisztaűző varádicsnak hívják, s a mellette nyíló másik, az a fehér üröm. Hozok belőlük haza is egy keveset. Megszárítva, egy kis vázában még sokáig elállnak. Emlékeztetői maradnak egy hosszú, csodálatos, gazdag nyárnak.

5 comments:

Éva said...
This comment has been removed by the author.
Éva said...

Hogyan juthat eszébe valakinek egy ilyen szép virágot elnevezni így: gilisztaűző varádics.:) Hogyan juthatott eszébe róla a giliszta?

Zsuzsa said...

Könnyen és logikusan, hiszen elűzi a gilisztát:-)

"Nevéhez híven, napjainkig gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Főként szárított virágból főzött teája tartalmazza a férgek, rovarok által nem kedvelt illóolajokat, gyantát és keserűanyagot. Mérgező hatása miatt háziszerként ma már nem ajánlott. A biokertészek elsősorban a hangyák távoltartására alkalmazzák. A szárított növény nemcsak az ágyásokból, de a tárolóhelyekről is elűzi a hangyákat és más rovarokat, így a molyokat is."

Éva said...

Kedves Zsuzsa! Köszönöm a magyarázatot. Így már érthető.

Zsuzsa said...

Szívesen. Kacifántos név, az biztos :-)