Wednesday, December 17, 2008

Ha jó belegondolok,

eddig volt harminc darab karácsonyom. Ha már statisztika, ebből húszat Erdélyben töltöttem, vagyis ennél többet, mert akkor is hazamentünk néha ünnepelni, mikor már saját családom volt. Ebből kifolyólag tehát tíz karácsonyt, vagyis ennél kevesebbet Magyarországon töltöttem. Most lesz a harmincegyedik, amit itt, Németországban fogok megünnepelni. Ez csak úgy érdekesség, számomra, mert mindenkinek a maga élete a legérdekesebb. Keresgéltem a YouTube-on, mert észrevéve, hogy időm zömét a konyhában töltöm - idehoztam a laptopomat is, így sok karácsonyi zenét, meg mindenfélét hallgatok - legalábbis addig, míg rá nem borítok a számítógépre egy fazék levest, vagy bögre kávét, vagy valamit. Arra gondoltam, hogy felteszek mindhárom "karácsony-típusomhoz" egy-egy jellemző dalt.

Ez egy román ún. "kolinda"...szerintem gyönyörű, és bevallom férfiasan, ahányszor hallgatom, annyiszor lesz sírhatnékom, mert a gyerekkori karácsonyoknál szebb nincsen. A képek is hazaiak, s nem akarom ismételni önmagam, de azok is gyönyörűek.
Persze mi magyar énekeket énekeltünk, de a román énekek is nagyon szépek. Amúgy ott az a szokás, hogy szentestén elmennek egymáshoz az emberek, énekelnek az ajtó előtt, aztán behívják egymást egy kis sütire - szóval egyáltalán nem jellemző az a nagy karácsonyi bezárkózás, amit később Magyarországon tapasztaltam.



A magyarországi karácsonyokhoz leginkább a következő közismert dalt tudom kötni, mert ezt tényleg mindenki ismeri és énekeli. Azért különleges a néhány ott töltött ünnep, mert ezekben az években születtek a gyerekek, egyikük alig valamivel karácsony után...:)



S akkor legyen valami németül is...Az, hogy milyen lesz itt a karácsony, még a jövő hét titka, és nagyjából tőlem függ. Majd úgyis beszámolok.

12 comments:

Anonymous said...

gyönyörü!!!Megkönyeztettél,te Márta....

amilgade said...

:-) Nagyon szépen köszönöm!

Józsi said...

Valóban kolinda az első, viszont ez egy kifinomult változat - gondolom, egy Stefan Hrusca sokkal közelebb van az átlagos népi ízléshez. Bár nekem is ez a változat tetszik inkább.

Anonymous said...

Én meg ezt küldöm neked. Linkelni nem tudok remélem ez alapján megtalálható.;
http//jp.youtube.com/watch?v=baxNCqNS_So$feature=related

Anonymous said...

szólj ha nem sikerül, úgy szeretném ha meg tudnád hallgatni...

márta said...

Sajnos, nem sikerül behozni...pedig én is annyira szeretném meghallgatni...

Anonymous said...

Akkor próbáld igy keresni a youtube-on
Betlehem-Szájról szájra
az előadó
Herczku Ágnes&Bognár Szilvia& Szalóki Ági
a feltöltő lolka42

ha beirom itt az URL-hez az ott megjelenő cimet úgy tudok belinkelni?

Anonymous said...

megpróbálom

Anonymous said...

az előbb elirtam
http://jp.youtube.com/watch?v=bAXNCqNS_5o&feature=related

márta said...

Így már sikerült. :) Nagyon szép, köszönöm szépen. Nem tudom, itt a magunk választotta "idegenben" olyan sokat jelent az ilyesmi...

Anonymous said...

: )
Én most ebbe teljesen beleszerettem.
Nem nagyon énekeltünk otthon karácsonyi dalokat ( kiskoromban ), azután felnőtt koromban tanultam pár nem annyira közismert dalt is, de eddig talán ez a pár dalocska a legszebb, és olyan szépen fel van épitve ahogyan a halk dalolásból megerősödnek, azután örvendezve vidáman ünnepelnek majd megint elcsendesednek...
Mondjuk elbizonytalanodtam aztán, hogy itt összevissza irkáltam a blogodat, hogy vajon te is szereted-e a népdalokat is, de remélem igen.
Elképzeltelek ám milyen szépen tudnátok ezeket a dalokat a lányokkal több szólamban énekelni, mi mindenért is jó ha az embernek ennyi kislánya van : )

márta said...

Főleg az első dal tetszik, ami aztán az utolsó is...Tényleg nagyon szép. Minél többet hallgatom, annál szebb.