Friday, December 3, 2010

3.


Egyik legszebb német szokás amit szívesen átvettem, az az adventi kekszsütés. Négy héten keresztül a német fráuk folyamatosan adventi süteményeket, plaetzcheneket sütnek. Jutta barátnőmtől tudom, ezt úgy kell csinálni: egy ideig szemet hunyunk a süteményes dobozok megdézsmálása felett, majd egy hirtelen mozdulattal egyszer csak lezárjuk őket és úgy is maradnak Karácsonyig, mert a plaeztchenek (ejtsd: plecchhen :) akkor a legfinomabbak. A mai tea fűszerezett feketetea volt, amit én nagyon szeretek és mindig cukor nélkül, pici tejjel iszom. S mivel a sütemények legalább olyan fontosak mint a szép gondolatok, lefordítottam az egyik általam már megsütött keksz receptjét.

Vaníliás-narancsos-mazsolás adventi sütemény

Hozzávalók: 150 g rumba áztatott mazsola, 375 g liszt, 90 g cukor, 1 csipet só, 3-4 tasak vanilincukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 bionarancs, 190 g hideg vaj, 1 tojás.
Elkészítés: a mazsolát jól lecsepegtetjük, megtörölgetjük. A lisztet, cukrot, két tasak vanilincukrot, a fahéjat és a tojást jól összegyúrjuk. A narancs héját lereszeljük. A narancshéjat és vajat hozzágyúrjuk a tésztához. A mazsolát apróra felvágjuk, megint szárítgatjuk picit és azt is hozzáadjuk a tésztához. Fóliába csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Aztán lisztes deszkán kinyújtjuk, szaggatjuk, vanilincukrot szórunk rá és 180 fokon kb. 12-14 percig sütjük. A kész sütiket dobozba tesszük, egy ideig hagyjuk megdézsmálni, majd eltesszük szépen Karácsonyra.



10 comments:

csillag said...

mintha érezném a süti illatát, olyan szép ez a recept:)
és wow, milyen hó van nálatokfele!

Anonymous said...

Német szokástól függetlenül egyik évben én is így voltam... egy ideig szemet hunytam a dézsmálás felett, aztán egy hirtelen mozdulattal eldugtam a kekszes dobozt........ A húsvét előtti nagytakarításnál találtam meg :)

Borzási A. Kriszta said...

jaj, olyan szép minden...

iri said...

Bizony jo dolog a dezsmalas!Tovabbi kellemes kekszsutest!

leda said...

Köszönöm a receptet (is), kedves Márta! Épp most vettem ki a sütőből! Nagyon finom lett! Mit ne mondjak, tudnak vmit ezek a német "fráuk"! :)

Magdi said...

köszi a receptet,én is ki fogom próbálni;a sütést...mert azt, hogy egy hirtelen mozdulattal eldugjam, azt megpróbálhatom, de olyan szép hirtelen mozdulatokkal meg is találgatják és szép csendben el is fogyasztgatják mire észrevenném:))))

márta said...

Gira, hát akkor Húsvétra már nem is kellett semmit sütnöd. :)))

Leda, de örülök, akkor megérte ideírnom. :)

Köszönöm, hogy írtatok.

liv said...

De jó, ma délután mi is megsütjük a lányokkal! :D Majd beszámolok.

Klári B. said...

koszi a receptet, ki is fogom probalni :)

Tücike said...

Mivel 2008 karacsonya ota a te recepted szerint sutom a mezeskalacsot, annyira finom lett, ezt is ki kell probaljam.
Koszi :)