Wednesday, June 24, 2009

Annyi

minden mást kellene most csinálnom aztán mégis ideragadok, de ez is fontos, mert "nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Isten szájából származik" (Mt. 4:4), és én még mindenféle más által kigondolt és leírt gondolatokkal is, (mindig is úgy tartottam, hogy az ember legzseniálisabb feltalálása a leírt betű volt, s ezt mindinkább így gondolom...).
A következő kis esszérészletben minden, de minden benne van, amit magamról, az életemről mostanában gondolok, amit szeretnék elérni valamilyen formában, igaz ez a forma tökhomályos előttem, (bár nem szeretném lebecsülni akár a jó öreg rózsaszín blogomat is, mint formát - mert minden, a leghétköznapibb dolog is válhat azzá, hát nem tudok betelni ezzel a gondolattal...), és annyira fejbe tud vágni, mikor valaki ki tudja mondani, le tudja írni a kimondhatatlan dolgokat. Na mindegy, jobban úgy sem tudom körülírni, meg nem is kell. (Különben is összehajtogatott-formába kell hoznom a megszáradt ruhákat, s az is nagyon fontos ám.)

"A látszólag jelentéktelen dolgok kultusza mindig is jellemzett, ehhez most legfeljebb még több közvetlenség, még több mesélési szándék adódott hozzá. Szeretném megosztani az olvasókkal amim van, ami nekem jutott, pontosabban ami mindünknek nap mint nap kijut, csak esetleg megfeledkezünk róla, nem figyelünk rá. A kötetnyitó vers, a Bűvésznek lenni hasonlatát felhasználva bűvész szeretnék lenni, aki egészen köznapi dolgok (galambok, zsebkendők, labdák, kesztyűk, egyebek) segítségével mutat be meglepő trükköket. Sokan elvágynak, kifelé vágynak az életükből, talán a Dallasba, talán egy Cannes-i díjkiosztóra, egy afrikai szafarira vagy egy királynői fogadásra. Pedig köztudott, hogy az állandó flancolás unalma is igencsak gyilkos tud lenni. Én így fogalmaztam meg szerénytelen igényemet egy helyütt: „Nincs más vágyam, csupáncsak / lenni épp akkorának, / amekkora vagyok”. Vörösmartyval szólva, „kinek virág kell, nem hord rózsaberket”. Vegyük inkább birtokba szerény, de saját életünket a maga teljességében, a pontos és hibátlan tárgyak, az álmok, a fantáziaképek, a tükröződések, e hétköznapi mikrocsodák tömkelegével együtt!" (Lackfi J. : Mikrocsodák tömkelege)

5 comments:

penzesbea said...

Nagyon szep...en is szeretek ebben a gondolatvilagban leledzeni. A nagy almok a kisebb terben is megalljak a helyuket. Nekem sincs szuksegem az egesz vilagra ahhoz, hogy boldog legyek. Sok kicsi sokra megy ;) (hogy ez mennyire illik ide, nem tudom- szabad gondolattarsitas haha)

márta said...

Abszolut ideillik a gondolatod, szerintem ha valamiről eszébe jut valami az embernek, akkor az odaillik.
Nem olyan rég megemlítettem egy kedves valakinek (szia A.! :)egy tervbe vett nagy-nagy körutat, na és ő azt mondta, hogy talán jobb lenne ennek csak egy kicsi részét megtenni, de ott úgy igazán megnézni mindent. Amúgy is igaza van, de ha mindenféle átvitt értelemben vesszük ezt a javaslatot, hát akkor meg főleg nagyon nagy igazság van benne.
Csak mittudomén, kell már egy kis bölcsességgel rendelkezni, míg ilyesmire úgy tényleg rájön az ember...

liv said...

Köszi, Márti ezt az idézetet!!!!

csillag said...

jo volt egy kis "szepet" olvasni:)

Jade said...

Ez tenyleg nagyon szep idezet. En is mindig csodaltam az olyan eloadokat, irokat, koltoket, akik felismerik es gyonyoruen meg tudjak fogalmazni a legegyszerubb dolgokat, erzeseket, torteneseket. Koztuk vagy Te is, raadasul elmezonyben!