Saturday, December 4, 2021

Az igazak fénye.

 
Dietrich Bonhoeffer börtönleveleiben olvasom: Mert nem csak a félelem ragályos, ahogy az embereknél ezt minden egyes légiriadónál újból és újból átélem, hanem a béke és öröm is, amivel az adott helyzetben ránk mért terhet fogadjuk. *
A mai igében pedig: Akkor majd az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap. (Máté 13:43a)
 
S mielőtt elindulok ma is végigjárni - konkrét s elvont értelemben egyaránt - a nap havas, küzdelmes, gyönyörű útjait, arra gondolok: nem tudom pontosan, mit jelent fényleni. Nem beszélni kell róla, úgysem. Tenni kell. Nekigyürkőzve odaállni ma is a világot egyensúlyban tartó erő mellé. Hogy ne boruljon fel a sok egyoldalú nézőpontban, a mindent elárasztó félelemben. Még soha nem éltem át olyan helyzetet, ahol túl sok lett volna a béke és öröm. Az egyensúly s realitás kedvéért még soha nem kellett mindenáron valami félelemkeltőre felhívni a figyelmet. De minden, a leghétköznapibb beszélgetésben is elhangzott nyugodt, bizalommal teljes szónak - legyen az irodai kávégép mellett, a boltban a sorban, az utcán hólapátolás közben - értelme van. Feltétlenül szükséges. A béke és öröm - én úgy tapasztalom - talán kicsit kevésbé ragályos, mint a félelem. De attól még ugyanolyan reális. Fénye van.

* Dietrich Bonhoeffer, Widerstand und Ergebung

6 comments:

Katalin said...

úgy érzem, tudod pontosan, mit jelent fényleni...

annyira szeretek elgondolkodni a szavaidon, tetteiden, eseményeiden, továbbgondolni, magammal vinni a fényedet, égni segít az enyémnek

Katalin said...

(zárójelbe teszem, mert előhívott egy Margaret Thatchernek tulajdonított mondást :"Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren`t." (ha bizonygatni kell már nem vagy az), mint az, ahogy mondtad "nem beszélni kell róla..." ))

márta said...

(Ez jó!:)

Adél said...

Pontosan arra gondoltam, amit Katalin írt, hogy "de hát te magad vagy a fény!" - de tulajdonképpen melyik gyertya vagy lámpás van tisztában azzal hogy ő világít?

Éva said...

"Még soha nem éltem át olyan helyzetet, ahol túl sok lett volna a béke és öröm."
Milyen igazad van. Minél több ilyen helyzetre lenne szükségünk.
Azt írod, nem tudod pontosan mi jelent fényleni, de mégis teszed, és ezért köszönet jár neked a blogos világban és a saját életedben is.
Ma is többször visszatértem a blogodba töltekezni. Olvasgattam, nézegettem a képeket. Olyan jó, hogy tudsz havas képeket hozni.Ez a mostani is nagyon szép.

'Zsike said...

🤍