Tuesday, December 15, 2015

15.


Nem vagyok túl jó barát. Néha túl sok vagyok, néha meg túl kevés. A lehető legritkább esetben vagyok pont annyi, amennyi.
Múlt tavasszal, egy erősen túlórázós időszakban írtam egy körlevelet drága jó imacsoportomnak, hogy - saját túlélésem érdekében - nem tudom, tudok-e menni még valaha. (Hát, azóta sem... )
Olyan kedves, hogy most mégis, engem is meghívtak a hagyományos karácsonyi vacsorára. 
Mintha hazamentem volna, olyan volt.
Az otthon az egy olyan hely, ahol elfogadnak így, ahogy vagyok. Visszavárnak, érdek nélkül. Jót feltételeznek rólam - mert ismerik a szívem - ha rosszul is fejezném ki magam. Agyonölelgetnek, mikor megérkezem. Kacagnak a tréfáimon. Érdekli őket, hogy mondják magyarul, hogy guten appetit. Itt van hely néhány, a világ másik végéről idemenekült barát számára is, kiktől megtanulható a padlizsánsaláta arab neve például. Babaganush. 
Mindannyian vándorok vagyunk itt legbelül, messziről jövünk, messzire tartunk. Hazafelé. Útjaink java része tulajdonképpen magányos, azt hiszem. De csak azért, hogy megtanuljuk:
az otthon nem hely, hanem ünnep.
Ünnepe a barátságnak, bátorságnak, kedvességnek - ünnepe a vidám karácsonyi vacsoráknak! -
s nem tudom, tényleg nem tudom, hogyan másképpen lehetne (túl)élni egy félelemtől ennyire megterhelt világban, mint amilyenben mi itt
élünk, halunk, szeretünk...

7 comments:

lmolnarzsuzsanna said...

azt hiszem, soha nem kapaszkodtam ennyire a mondataidba, mint most, köszönöm őket. megtartanak, mikor szédülök.

Csipkerózsa said...

Ezek most megint. Pont akkor és pont azt írtad, amibe kapaszkodhatok. Köszönöm.

Éva said...

Szeretnek téged (mi is!).

erika.vari@gmail.com said...

Ó, hála Neked, ezt nagyon nagyon köszönöm. Most elmentem magamnak és újra és újra és újra el fogom olvasni!! Az otthon az nem hely, hanem ünnep- ez csodaszép. És minden sorod ajándék.

Piroska said...

Ajándék vagy nekünk te Márta, advent minden egyes napján, sőt az év minden napján! ( nem túloztam el!)

Katalin said...

:))"Nem vagyok túl jó barát. Néha túl sok vagyok, néha meg túl kevés. A lehető legritkább esetben vagyok pont annyi, amennyi kell." ez nagyon ismerős magamra nézve :)))))

Kósa Márta said...

Ismét ölelés!