Sunday, December 8, 2019

8.


Minden reggel öröm tölt el, ha arra gondolok, advent van.

Legyen bármilyen nehéz a nap, ami rám vár - advent van.
Legyek bár beteg s képtelen bármilyen egyszerű házimunkát is elvégezni - advent van.
Töltsön el bár aggodalom amiatt, hogyan fogom megoldani a jövő hetet, megosztani önmagam a munka s az itthoni teendők között - advent van.
Legyen bár a család hangulata éppen rosszkedvű, félreértésekkel terhelt - advent van.
A világ ugyan nem áll meg,  s a rossz hírek sem várják meg a karácsony utánt. A mindennapi teendők nem végzik el önmagukat, a határidők nem tolódnak át az új évre. Aki eddig nem bocsátott meg, most sem fog, s a titokban fájó szív továbbra is fájni fog.

Akkor is - advent van.

Öröme átjárja, fénye bearanyozza a szürke napokat. Mikor attól félek, végleg eltűnik, itt-ott mégis feltűnik. Jelt ad önmagáról. Nálam makacsabb. Úgy tűnik, megmarad. Tőlem meglehetősen független. Szinte tönkretehetetlen.

Mikor erős vagyok és boldog és minden sikerül, olyan ez az öröm, mint egy nagy tábortűz.
Mikor se erős, se boldog nem vagyok, olyan, mint egy alig pislákoló fény. Létezése megrendít. Ő maga a csoda.
Ha valaki megkérdezné, mi az, ami így karácsony előtt a legjobban lenyűgöz, a leginkább megérint, akkor elmondanék egy történetet - talán éppen ezt, amit éppen írok - az adventi öröm kicsi, kitartó, hajthatatlan fényéről.

8 comments:

Katalin said...


Piroska said...

Mielőbbi jobbulást kívánok, Márta! És ma is gyönyörűen fogalmaztál... még betegen is!

Zöld Anikó said...

Évek óta olvaslak. Viszonzás nélkül várom az ajándékaidat. A te példád hatására is írtam tegnap ezt az apró írást. Fogadd szeretettel, gyógyulj minél hamarabb. Sok szeretettel: Anikó

…egy tegnapi pillanat, amikor megállt egy kicsit az idő… …vásári forgatag, meleg, zaj, tolakodó illatok, kavargás… …aztán egy csendesebb terem, ahol egy szál finom női éneket kísér az ilyen-olyan hangszerek hangja… …simogató aláfestés… …hangfestés… …a várakozás, a megérkezés, a karácsonyi csoda köré tekerednek, csavarodnak a hangok, a szavak… …pár hetes kisbaba alszik mélyen a nézőtéren… …pihepuha hófehér takaró ölelésében rezzenéstelenül… …maga a megtestesült patyolat tisztaság… …földöntúli jelenés… …aprót rezdül a száj, moccan a kéz… …mindene finom, apró varázs… …simogatja a muzsika… …és ő csak van… … visszafogott áradással, csendes erővel, hótiszta jelenléttel… …megállt az idő…

márta said...

Nagyon szep, koszonom!

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Lenyugozo!Gyogyulast!

Anonymous said...

Kedves Márta!

Szombaton és vasárnap két helyen is voltunk közös karácsonyi éneklésen. Engem mindig lenyűgöz a németek muzikalitása. A Dóm csurig volt emberekkel, nagyon szépen szólt az 'Alle Jahre wieder …" a "Kling, Gölckchen klingelingekling, pesze az Oh Tannenbaum, és a Stille Nacht". Vasárnap délben pedig fúvósok szerveztek az pályaudvaron éneklést, sokan voltunk, volt aki csak egy-egy dalra állt meg és szaladt a vonathoz, volt, aki - mint mi is - direkt az éneklés kedvéért mentünk. Ez vidám, mókás volt, de megint a rézfúvósok aranyhangjával.

Ajándékként a kedvenc adventi dalomat küldöm a "Leise rieselt der Schnee"-t

https://www.youtube.com/watch?v=hvSs4FLcctc

Ráadásul Hentje előadásában találtam meg. Micsoda kedvenc volt a gyerekkoromban!

Szeretettel: F. Klárcsi

Sipos Éva said...

Dr.Sven gyógyítja a beteget.:-)

'Zsike said...

💚