Friday, December 6, 2019

6.

Ha írtam volna adventi bakancslistát - nem írtam -, akkor az is rajta lenne, hogy: barátokat hívni vacsorára. Köszönetképpen, hogy vannak, hogy léteznek, hogy olyan széppé tették ezt az évet. S mivel tudom, milyen nehéz ebben az időszakban időt találni, mikor mindenki ráér, már november közepén elkezdtem a hivogatást, jöjjenek, gyújtsuk meg együtt a legelső gyertyát az adventi koszorún.
Menüt terveztem, bevásárlólistát írtam, főztem - töklevest! -, sütöttem - rakott krumplit, citromos piskótát, mézeskalácsot! Majd megterítettem, gyertyát gyújtottam.
Vendéglátóként nagyon elfáradnék, ha én kellene legyek a társalgás középpontja is. De nem kell. Mikor valamiben nagyon elfáradok, tudom, valami olyasmivel foglalkozom, ami tulajdonképpen nem (csak) az én dolgom.

Aki hídat, utat, barátságot, kapcsolatot, közösséget épít, soha nem egyedül épít.
Elég csak elkezdeni. Elég csak folytatni, amit más elkezd. Csak lehetőséget teremteni.
Vagy egészen konkrétan asztalt teríteni, s ha a vendégek megérkeznek, nyugodtan leülni, élvezni a szép adventi estét.

10 comments:

Zsuzsa said...

Ez nekem is nagy álmom. De sajnos nincsenek barátaim.

márta said...

<3

Anonymous said...

Kedves Márta!

Rokonlelkek vagyunk! Én is nagyon szeretek vendégeket hívni, főzni rájuk, de közben annyira elfáradok, hogy mikor megérkeznek, már csak élvezem a társaságukat.

Tegnap Alison Balsom koncertjén voltunk, és még mindig lebegek a föld fölött. A rézfúvós zene nekem mindig bearanyozza az adventi időt. Tudom, hogy Te is szereted a zenét, úgyhogy a mai meglepetésként két linket is küldök.

https://www.youtube.com/watch?v=Wa2vzx-aNrw

F. Klárcsi

Anonymous said...

Úgy tűnik elveszett az előző kommentem, de közben megtaláltam a linket a Karácsonyi Oratóriumból:

https://www.youtube.com/watch?v=6xM0Usj7Mso&list=OLAK5uy_m0BHWDjxNg0_SJwwffE6A8EH57pwy7SSM&index=16&fbclid=IwAR33LmrLkjst9XovpvFOn09K_ulifawk9AMUpJ-jBBRdXk6tCNSlpR47-Yc

Szeretettel:F.Klárcsi

leda said...

Kedves F.Klárcsi! Nekem is nagy örömöt szereztél mindkét zenével! Annyira kevés ember hallgat körülöttem komolyzenét, úgyhogy most extrán lelkes vagyok az ajánlódtól! :)

leda said...

Ja, és a barokk zene amúgy is a felülmúlhatatlan kedvenc nálam. A.B.-t eddig nem ismertem, de annyira tehetséges, kedves ember, hogy tervezem végig hallgatni az összes videóját! :) Még egyszer köszönöm!

márta said...

Én is köszönöm szépen!

Sipos Éva said...

Szép az a pöttyős tál. Besorakozhat az esernyő, a táska és a bögrék közé.
Ezt a teáskannát vetted a bolhapiacon?

márta said...

Ezt. 1 euróért. :)

Sipos Éva said...

Nagyon kevés pénz egy ilyen gyönyörűségért.