Monday, December 16, 2019

16.

"Én vagyok Dávid gyökere és új hajtása, a fényes hajnalcsillag." (Jelenések könyve 22:16)

A teremtéstörténetben, mikor Isten nekifogott, hogy a kietlen pusztaságból valami szépet hozzon létre, minden egyes nap így fejeződik be: Így lett este, és lett reggel: első nap. Második nap. Harmadik nap.

Az én napjaim általában este fejeződnek be. Lett reggel, és lett este: megint eltelt egy nap. Visszatekintve néha nem találok benne különösebb értelmet. Esténként általában fáradt vagyok. Álmos. A fény eltűnik, besötétedik. Néha nem tudok kibékülni, bár már rég lement a Nap, valakivel, aki haragszik rám.

Ezért arra gondolok, érjenek az én napjaim is másnap reggel véget. Amikor már csak attól is más fényben látom a dolgokat, hogy kialudtam magam. Amikor, bár magát a napfelkeltét nem látom, de azt igen, ha a dombon levő templom ablakán megcsillan az első fénysugár. Amikor eltűnnek az árnyak. Amikor elhalványulnak a rémálmok. Amikor már nincs jelentősége, kinek volt igaza. Csak annak, hogy nem lehet a haragé, a bánaté, a halálé az utolsó szó. Mert a nap majd csak akkor ér véget, ha a fény újból feltűnik és legyőzte a sötétséget, a legrettegettebbet is, a legvégsőt is.

Van egy csillag az égen, minden este látom feltűnni a nappali ablakából a völgyben, a dombok fölött. Igazából nem is csillag, hanem bolygó. Két neve is van, bár egy és ugyanaz: Esti csillag és Hajnalcsillag. Ő az Esthajnalcsillag. Elsőként ragyog fel esténként, utoljára halványul el reggelenként. Emlékeztet rá, hogy a legátmenetibb időszakban sem vagyunk teljesen fény nélkül. S arra, ha még mindig sötét van, akkor még nincs vége a napnak. A legszebb része még hátravan.

5 comments:

Piroska said...

Mi úgy hívjuk ezt a csillagot, “ vacsoracsillag” :))

Anonymous said...

Csodaszép! Bátorító. Köszönöm! ♥ "ha még mindig sötét van, akkor még nincs vége a napnak. A legszebb része még hátravan" Hédi

Anonymous said...

Kedves Márta!
Köszönöm, hogy napról napra szép és igaz gondolatokat osztasz meg velünk. Sokat jelenteneka bejegyzéseid.
Szeretettel gondolok rád: Kati

f.klarcsi said...

Kedves Márta!

Ebbe sose gondoltam bele, hogy egy nap reggel is befejeződhet. Estére általában én is nagyon elfáradok, sokszor már nem érdekel, hogy mi maradt el, még ha fontos is lenne. Mintahogy a kibékülés is fontos (lenne). Jó lenne szem előtt tartani, hogy ha sötét van még nincs vége a napnak, a legszebb része még hátra van. Majd igyekszem. Pl. ezzel a kis vidámsággal: King's Singers és Julie Andrews -

https://www.youtube.com/watch?v=0JXRqkARoUc

Szeretettel: F. Klárcsi

'Zsike said...

💚