Friday, July 25, 2008

Sajnos,

már csak egy napig lesznek itt Anyuék...Igazán nagyon szép hetünk volt. Jövő héten pedig Tibi szülei jönnek két hétre. Ez a nyár ilyen...vendégfogadós, és ez legalább annyira szép, mint amikor mi utazunk másokhoz.
Már rég el szerettem volna menni, és ma sikerült is meglátogatni a közelben levő Buchenwald (volt) koncetrációs tábort. Nagyon bátran indultunk neki, de egyszerűen csak egy kis részét tudtuk megnézni, annyira szomorú és nyomasztó volt. Látni az áldozatok kis személyes tárgyait, a cipőjüket, a krematóriumot...a fotókat, filmeket. Nagyon kis gyengék vagyunk mi, még nézni sem tudjuk azt, amit mások átéltek és amibe belehaltak. Kellett néhány óra, míg aztán össze tudtam szedni magam, és örülni tudtam a délutáni grill + tábortűzezésnek a tó partján. Szóval ilyen ellentmondásosra sikerült a mai nap, és talán egyszer elég bátor leszek a tábor többi részét is megnézni, mert emlékezni kell...legalább ennyit...
Most pedig megyek én is aludni, mint a többiek. Csak gondoltam, írok néhány sort, mert annyira könnyű ezt is elhanyagolni, pedig...mégiscsak megérdemel minden nap néhány szót, hogy ne szálljon el csak úgy, nyomtalanul.

3 comments:

Anonymous said...

Mesélte egy kolléganőm, hogy elment egy szervezett kirándulás keretén belül Birkenauba, de nem nem ment el a többiekkel Auschwitzba a táborba, mert úgy gondolta, hogy mégsem tenne jót neki ha látná a tényeket, én meg kiakadtam, hogy lehet ilyet, hogy elmegy odáig az ember és aztán mégsem nézi meg azt amiért valójában odament. Lehet, hogy én sem mennék be amikor ott állok előtte? Azért kiváncsi lennék azokra a helyekre, bár lehet ez nem elég, bátorság is kell.

Babi néni said...

Mi is elmentünk Krakkóba, de már a városban is szomorú volt, amit a városnéző buszon hallottunk.

A táborba én sose mennék be. Elég szörnyű hallani is...

Noémi-Ruth said...

Az utolsó gondolatod annyira jó volt. Valóban: minden nap egy különleges ajándék és kár lenne "csak úgy" elmúlasztani...