Wednesday, December 6, 2017

6.


Ma is nagyon korán keltem, s mert aranyra ma sem leltem, úgy döntöttem, megkeresem a nap folyamán.
Nagyon figyeltem. Aranynak minősítettem egy mécses fényét, a csokimikuláson a csomagolást, aranynak a hallgatást, s a füzeten, mibe folyton írni szoktam, aranynak a lassan lekopó, itt-ott még azért csillogó pöttyöket.
Aranyból volt ma is ujjamon a gyűrű, aranyból egy régi emlék, s némely nehezen elviselhető viselkedés mögött én néha már látom, aranyból van a szív.
Földre szegezett tekintettel siettek el mellettem az utcán az emberek, s én megláttam hirtelen egy ághegyen függő, városi szürkeségbe fényt csempésző, ittfelejtett aranylevelet.
Az irodában heten dolgozunk, mindannyian nők. Ebből ketten gyermeket várnak. Néha eszembe jut róluk Mária, s eszembe jutok én magam is, ahogy tizennyolc évvel ezelőtt nagyon fiatalon s nagyon bizonytalanul az első gyermekem születésére vártam. Van valami titkos, valami igazi, valami mélységesen adventi minden leendő édesanya várakozásában - hiszen olyasvalakire várunk, aki reményünk szerint biztosan megérkezik. Szóval az irodában ketten is gyermeket várnak, s ma egyikük megmutatta nekem telefonján a legutóbbi ultrahangon készült háromdimenziós fotót. Könny szökött a szemembe, s ha nem a főnöknőmről lett volna szó, minden bizonnyal át is öleltem volna. Mosolygott! Az a kicsi, még csak két hónap múlva megszületendő kislány mosolygott! S ez a mosoly olyan szép, olyan kedves, olyan bizalommal teljes - előre is bearanyozta az egész napomat.

6 comments:

Tündérlátta said...

Ez csodaszep!

Bea said...

Katalin said...

nemrég olvastam Ann Voskamp blogján egy mondatot, ami azóta is melengeti a szívemet:
"Az élet nem köteles nekünk meg
adni amit remélünk, de mindannyian olyan életre vágyunk, ami újra és újra reményt ad nekünk"

Katalin said...

valamit félreütöttem: "megadni" egyszóba

Piroska said...

Istenem, Márta! Ez az üzenet ma bizonyosan nekem is íródott. Szívem alatt én is egy kis életet hordok, akire várakozok...

Köszönöm neked!
És egy ölelést is küldök neked, innen a messzi távolból...

Piroska

márta said...

Gratulálok! :)