Tuesday, December 17, 2013
17.
Váltig állítom, hogy a német fráuk mennyire csodálatosak Nyilván annyira, amennyire én sose leszek, mert kétlem, hogy képes lennék valaha is már november közepén nekiállni a karácsonyi kekszek sütésének. Szóval, megadom magam, de épp csak annyira, hogy azért én se ne jöjjek zavarba, ha egy kis édességre vágynánk a szép hosszú adventi időszakban. Egy csésze tea, mellé sütemény - mindig jut is, marad is.
Recepteket ígértem. Íme:
1. Csokoládés csillagok
Hozzávalók: 300 g liszt, 100 g barnacukor, egy csipet darált szegfűszeg, 3 evőkanál kakaó, 1 tojás, 200 vaj.
Elkészítés: elkeverem a lisztet, a cukrot, a szegfűszeget és a kakaót, majd kis mélyedést fúrok a közepébe. Ebbe beleütöm a tojást, és beledarabolom a vajat. Gyors mozdulatokkal sima tésztát gyúrok,amit fóliába csomagolva 60 percre hűtőbe teszem. Végül kinyújtom, szaggatom, 180 fokon megsütöm.
2. Csokoládékenyér (ez a kedvencem: szép, finom és hamar készen van)
Habosra keverek 250 g vajat 250 g cukorral. 6 tojást felverek, majd hozzákeverem a cukros vajhoz. A habos masszához sorban hozzákeverek még: 250 g keserű csokoládét, 250 g darált mandulát és 100 g lisztet. Kibélelek sütőpapírral egy nagy tepsit, majd elegyengetem benne a masszát. 170-180 fokon kb. 20-30 percig sütöm . Miután kihűlt, bevonom a tetejét csokoládéglazurral. Én tettem rá diódarabkákat is. Végül kis négyzet alakú darabkákra szeleteltem.
3. Vaníliás kiflik
280 g lisztet elkeverek 100 g darált mandulával, 2 zacskó vanilincukorral, 100 g cukorral és 225 g hideg, darabokra vágott vajjal. Gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva 60 percre a hűtőbe teszem. Négy részre osztom a tésztát, és 2-3 cm vastag hengerekké formálom. Ezeket kb.1 cm vastag darabokra vágom, és kis kiflikké formálom. 180 fokon aranybarnává sütöm őket, majd meghintem vaníliás porcukorral.
4. Vaníliás-narancsos keksz (már szerepelt a blogon egy mazsolás változata, de így sokkal egyszerűbb és ugyanolyan finom)
Hozzávalók: 375 g liszt, 90 g cukor, 1 csipet só, 3-4 tasak vanilincukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 bionarancs, 190 g hideg vaj, 1 tojás.
Elkészítés: a lisztet, cukrot, két tasak vanilincukrot, a fahéjat és a tojást jól összegyúrjuk. A narancs héját lereszeljük. A narancshéjat és vajat is hozzágyúrjuk a tésztához. Fóliába csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Aztán lisztes deszkán kinyújtjuk, szaggatjuk, vanilincukrot szórunk rá és 180 fokon kb. 12-14 percig sütjük.
5. Lekváros(vagy zselés) keksz
Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a következő hozzávalókat: 375 g liszt, 200 g cukor, csipetnyi só, 2 teáskanál vanilincukor, 100 g darált mandula, egy fél citrom héja, 250 g hideg vaj.
30 percig pihentetjük a hűtőben, majd szaggatjuk,kb. 180 fokon sütjük. Később lekvárral összeragasztjuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
kösziköszi
finom:))
de szépen (és finoman) néz ki ez a tányér :) köszi a recepteket
Köszönet a receptekért!
Melyik az, amelyik lekvárral van összeragasztva? Egyébként mindegyik nagyon csábító, köszi a recepteket. :)
Köszönöm szépen a recepteket!
megkaptam a képeslapot kösziiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!
amikor Éva blogján láttam a kis cicót a hóban, úgy vágytam rá, de nem volt időm a poastaládám felé menni csak ma a vonathoz indulóban, és OTTCSÜCSÜLT!! és egész nap a zsebemben hurcibáltam, olvasgattam, annyira örülök:))))))))
A hétvégén keine én is süssek, mar elfogyóban vannak a kekszeink. Olyan jo, egy heißen vannak a receptek,nem Kell össze-vissza keresgéljek. Kösz9nöm az ihletést.
Szívesen. :)
Eszter, lefordítom és utólag beírom a lekváros receptjét is...
Köszönöm a receptet, nagyon kedves vagy! Remélem, előbb-utóbb meg is sütöm. :)
Post a Comment