Monday, December 23, 2013

23.


Míg megfő az ebédünk, - spagetti! - hadd köszönjem meg, hogy ebben az évben is elkísértetek az adventi úton, és köszönöm, hogy visszajelzéseitek által nem engedtetek elbátortalanodni. Kicsit betekintve a "kulisszák" mögé: nem írtam meg semmit előre. Minden reggel egyszerűen csak leültem, és reménykedtem, hogy amint minden napra megadatik a kenyér, úgy a szavak sem hagynak cserben. Reménykedtem, hogy amit írok, annak van némi értelme, vagy legalábbis egyszerűen csak szép.

Azért emlegetem a szépséget, mert engem ebben az adventben valahogy teljesen elárasztott...Nemcsak a természet szépsége, vagy a zene, a fények, vagy a gyerekek által fabrikált kis képeslap ( egyszerű, magas tömbházakat rajzoltak és ragasztottak piros papírra, nagyon barátságos lett, Karácsony a városban címet adtam neki...) - ezek is, de ennél sokkal-sokkal több. Ajándék volt mindez nekem.
Susan Sontag szépségről írt esszéjében egy német katona levelét idézi, aki 1942 decemberében őrségben állt az orosz télben:
A legszebb karácsony, amit valaha láttam, teljességgel önzetlen érzésekből áll, és cifra díszektől mentes. Egészen egyedül voltam a hatalmas, csillagos ég alatt, és emlékszem, egy könnycsepp gördült le fagyott arcomon, nem a fájdalom, s nem is az öröm könnye, hanem egy olyan érzésé, melyet maga a nagyszerű élmény fakasztott. (Susan Sontag, Elmélkedés a szépről)

Mára ennyi. Elkészült az ebéd.

11 comments:

Klaudia said...

...a legszebb :) Köszönöm.
Áldott Karácsonyi ünnepeket kívánok az egész családnak.

Éva said...

Mi köszönjük, hogy elkísérhettünk az adventi úton. Élmény volt most is, mint az előző években.
Máskor is várom az írásokat és a képeket tőled lankadatlan türelemmel.
Áldott ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!!

Piroska said...

Hála és köszönet az idei írásaidért is.

Szeretettel,

P.

albkozi said...

Kedves Márta! Én minden nap veled sétáltam. Ráértem. A termoszomat is megtöltöttem, ahogy tőled tanultam. Csodálatos volt minden nap. Tényleg hihetetlen erőt adnak soraid. Jó érzés volt, hogy minden nap biztosan itt lehettem. És a fotók...! Szeretettel ölellek!

Hajni said...

Köszönöm az ideit is, amire nekem nem volt erőm, abból találtam idén nálad... Sok szeretettel kívánok neked és szeretteidnek Áldott Ünnepet!

muzsika said...

Igazi ajándék volt együtt várakozni idén is. Kis,míves fogódzó.Szeretettel ölellek és kívánok békés,áldott Karácsonyt,édes Márta.
(és lehet ilyet?köszönöm a Többieknek is, a jelenlétet, hogy írtak Neked, és kicsit nekem is.)

Bagira said...

Köszönöm én is! Egy-egy posztod különösen sokszor eszembe jut azóta is. Pl. én is úgy állok, mint a hattyús mesében a lány... vigasztalt, hogy nem vagyok egyedül :)

Katalin said...

Csodálatos napokat/mondatokat adtál

köszönöm az ajándékod

Boldog Karácsonyt

csillag said...

Te egy igazi ajándék vagy! Szeretettel ölellek és kívánok az egész családnak áldott karácsonyt!

Monika said...

Köszönöm az idézetet!!!!!
Szeretettel gondolok Rád Karácsony áldott Ünnepén!!!!

vacakka said...

Drága Márta, Nektek is Áldott, Szép Karácsonyt! Köszönöm, hogy ismét gazdagabbá, szebbé tetted az adventet!