Thursday, December 19, 2013

19.


Ma hajnalban kissé nyomorultul és túl későn ébredtem, ennek következtében aztán kénytelenek voltunk többet szaladni az éppen kikanyarodó iskolabusz után, mint valaha. Mind hosszabb az idő, míg így a reggelenkénti szétesettségből megszületik az a teljes valaki, aki amúgy vagyok is, ha egy ritmusban létezik a test, a lélek, az agy, hát főleg ez a bonyolult női agy...
Rend körülöttem nincs. Viszont itt van bennem az öröm, mert ez a sok szétszórt gombolyag, gyöngy, festék, ragasztó és csillámpor, amik lehetetlenné teszik egy rendezett otthon látszatának megteremtését,  mind-mind a kreativítás és szeretet bizonyítékai.  Ajándékok készülnek egymásnak és egy-két szomszédnak. Ezenkívül mindahányan hozunk valami kézzel-nem-megfogható ajándékot is a közös ünnep fényének emeléséhez, így - ha jól tudom- lesz majd: gitározás, versmondás, egy saját történet felolvasása (feltéve ha kitalálódik addig a történet), zongorázás, én pedig Tolsztojtól a Pánov bácsi karácsonyát fogom felolvasni. Hogy végül mi lesz, s mi nem lesz, az még a jövő titka - de nálunk mindenképpen beszámítják az elképzelést és igyekezetet is.
Jó lenne főzés közben vagy valahogy végighallgatni még Bach Karácsonyi oratóriumát, de ezt esetleg apró részletekben, ha egyáltalán...Pedig nagyon szép, a szövege pedig egyenesen gyönyörű:

Wie soll ich dich empfangen 
Und wie begegn' ich dir? 
O aller Welt Verlangen, 
O meiner Seelen Zier!
O Jesu, Jesu, setze 
Mir selbst die Fackel bei, 
Damit, was dich ergötze, 
Mir kund und wissend sei! *

* Hogyan fogadjalak,
s hogyan közelítsek hozzád? 
Te, kit az egész világ áhít, 
ó, lelkem ékköve!
Ó Jézus, Jézus, mellém
helyezd világító fáklyád!
S hogy mivel gyönyörködtesselek,
tudasd velem!

8 comments:

Piroska said...

Hála és köszönet van szívemben! Tegnap, indulás előtt, épp időben, érkezett a kepeslapod. Magammal hoztam, és kincskent olvasgatom! Köszönöm szépen!

Katalin said...

köszönöm:)

és köszönöm a mesét is

Éva said...

Az ilyen ajándékokat szeretem nagyon, melyekről te is írsz.
Ebben az adventi időszakban, minimum 19x mondtam neked köszönetet!

zazálea said...

igen, gyönyörű a szöveg is!
és gyönyörű a rend is, mely látszólag rendetlenségbe ágyazódik.

Piroska said...

Most volt időm elolvasni Panov bácsi karácsonyát, amíg a gyerekek alszanak... Csodás történet, köszönöm hogy megmutattad!

Szép estet kívánok Nektek!
Szeretettel,
Piroska

Éva said...

Nagyon profi alkotás ez a hópehely!

márta said...

Anna műve :)

Éva said...

Anna nagyon ügyes, még kis szívek is vannak benne.
Elolvastam Pánov bácsit!
Köszönöm.