Sunday, December 16, 2018

16.


Van egy gyermekkórház Providence-ben (USA), a Hasbro-Children-Hospital, ahol minden este fél kilenckor egy nagy ablak elé gyűlnek a kis páciensek. Jó-éjt-fényekre várnak. Minden este fél kilenckor az éttermek, hotelek, a közeli egyetem, a rendőrség, a tűzoltóság fel-le-fel-le kapcsolják a fényeiket. Ezen kívül az autósok is, a biciklisek, s mindenki más is, aki ilyenkor egy zseblámpával éppen úton van a környéken. A beteg gyerekeknek szól a fényjáték, apró gesztusként és emlékeztetőként, hogy nincsenek elfelejtve, hogy gyógyuljanak meg hamar.
Az ötlet gazdája egy Steve Brosnihan nevű grafikus, aki esténként rajzokat készít a gyerekeknek a kórházban. Egyik este, amint hazafelé tartott a biciklijén, visszanézett a kórházra és látta, hogy égnek még a lámpák a szobákban. Fel-le-fel-le kapcsolta a fejlámpáját, abban reménykedve, hátha pont akkor néz ki az ablakon egy kisgyerek, s észreveszi a jó-éjt-fényjelzést.
Már évek óta él ez a szép hagyomány. A város jelez a gyerekeknek, ők pedig visszajeleznek.

Nem mindenkinek felhőtlenül boldog a karácsonya. Még a legmosolygósabbak is hordozhatnak embert próbáló terheket, bűntudatot, törést, betegséget. Kimondhatatlan veszteséget.
Mégis. Legyen bármennyire is kétségbeejtő a helyzet, egy zseblámpája mindenkinek van. Világítani, apró fényt gyújtani, fel-le kapcsolni, jelzést küldeni, egymásnak a sötétségben egy kis reményt adni.

Köszönöm a tegnapi játékra adott választ, a sok jó szót. Ajándéknak tekintem őket, mint megannyi visszajelzést a saját zseblámpám jelzésére.
(Vivien Vincze nevét sorsoltuk ki, kérlek írd meg a prodan.martakukacgmail.com címre, hova postázhatom a nyereményt. Hátha karácsonyra még pont odaér!)

4 comments:

Katalin said...

nem voltam netközelben (mint péntek szombat sosem), ezért csak most olvastalak vissza, és kicsit olyan érzésem volt (viccesen), hogy ismerős ez az érzés: hiába az egész éves hűség, amikor Ő eljön, és te pont nem vagy abban a pillanatban azon a helyen, hát akkor bizony elesel az ajándékaitól: mert sokan vannak, akik ott hirtelen nagyon élénkek lesznek:)))))
de mondom, csak derűs észrevétel, nem más, ♥
annak azonban szívből örülök, hogy így legalább előcsalogatódtak ezzel olyanok is, akik sosem jelezték jelenlétüket ezidáig, de bízok abban, hogy mindig olvasnak, és gyarapodnak üzeneteidtől, légy áldott minden szavuk által...♥

Anonymous said...

Áldott, szép adventet kívánok Neked Márta és jó szívű lányaidnak! S bár most nem nekem kedvezett a szerencse, gratulálok a nyertesnek! Azért majd mindenképpen megpróbálom megszerezni a filmet, mert Te ajánlottad. Az Ádám almái c. film is az egyik kedvenc lett hála az ajánlásodnak.
Az én adventemben évek óta benne vagy kicsit, ismeretlenül is...
Ölellek, Márta Budapestről

Katalin said...

teljesen lázba hozott ez a Steve Brosnihan, köszönöm a hírt róla, eszméletlen
♥ azóta is őt olvasom, nézem:))))))))

https://www.facebook.com/steve.brosnihan.7


holnap elmegyek a helyi gyerekosztály elé egy zseblámpával tuti

Katalin said...

https://www.youtube.com/watch?v=aFrZgu9I98I