Friday, March 23, 2007

Szívesség-bank

  Tegnap este vasalás közben láttam egy jó Tv-műsort az M1-en. Ritkán nézek tv-t, inkább rádiót hallgatok, de ez a műsor nagyon tetszett. Rövid kis riportok gyűjteménye volt, és az a különleges benne, hogy szép és jó dolgokat dolgozott fel. Szerintem ez nagyon ritka manapság, pedig olyan nagy szükség lenne rá.
  Na, itt hallottam az ún." szívességbankról". Ennek az a lényege, hogy az emberek nem a pénzüket teszik be kamatra, hanem az idejüket és valamilyen szaktudásukat, cserébe ők is igénybe vehetik mások idejét és szaktudását. A "fizetőeszköz" egysége:  1 talentom. Például, volt egy fickó, aki betette a polcfelszerelési tudását, egy nő a varrási, egy másik a vasalási tudományát. Ezeket igénybe lehet venni, akár én is, de cserébe én is rendelkezésre kell bocsássak valamit. Aki felszerel egy polcot valakinek, nem biztos, hogy attól kap vissza valamilyen szolgáltatást, mert lehet, hogy nem arra van szüksége, amit az illető tud adni. Ezért van szükség a szolgáltatások talentumokban való meghatározására, hogy legyen valahogy mérni a dolgokat.
  Ha csatlakoznék, mit is tehetnék be? Azt hiszem, jó vagyok a mosogatásban, vasalásban, meseolvasásban, gyerekfürdetésben és adóbevalláskészítésben. Cserébe kérnék szépen ablakpucolást, gáztűzhelytisztítást, kamrában renderakást és szemétlevivést.

6 comments:

natikrisz said...

:) Ez jó!
Németben hallottam erről már, állítólag jól működik.
Én szívesen megpucolom az ablakaid, ha elmegyek, a kamrádban is rendet rakok, csak aztán találd meg a befőtteket :).

Én kérek egy adag beszélgetést-meghallgatást és jó tanácsokat.

márta said...

Várlak már nagyon...

Időbeosztás-guru said...

Akkor ezt most értsük úgy, hogy kiderült, ki volt az egyik személy, aki megigérte, hogy a közeljövőben meglátogat? :)
Remélem az adóbevallás Magyarországon egyszerűbb, mint itt. Itt talán még a pénzügyminiszter sem tudná elkésziteni ugy az adóbevallását, hogy az minden tekintetben törvényes legyen :)

márta said...

Itt is van, aki nagyon bonyolultnak tartja, mert az egész egy hatalmas paksaméta, és egy csomó mindent el kell olvasni, hogy egyetlen kis mezőt kitölts, de szerintem annyira azért nem vészes.
Ami a szívességbankot illeti, natikrisz vállalta az ablakot és a kamrát, kaptam már egy felajánlást blogon kívül a szemétlevivésre, már a gáztűzhely marad :)

Anonymous said...

annyira gaz lenne az a gaztuzhely? :) en bevallalhatom, de keszulj fel, hogy ha meglatom ujbol a foltokat, akkor vagni fogok a tekintetemmel :))

márta said...

Ahhoz legalább kétszer el kell gyere hozzánk: egyszer, amikor letisztítod, egyszer meg amikor ellenőrzöd. Jó ez a szívességbank, mert úgy látom, így talán végre meglátogat egynéhány régóta hívott és várt barát.