Tuesday, June 24, 2008

És azt muszáj

megemlítsem, miután annyit írtam a kis rendetlenkéimről, hogy két napja győőőőőnyörű rend van a gyerekszobában. Úgy kezdődött, hogy két nappal ezelőtt, amikor már lépni sem lehetett a szobában, leültem velük és kaptak egy jó adag fejmosást. Szerintem nagyon fontos, hogy időnként a gyerekek igenis hallgassák meg a mondanivalónkat, és most engem meghallgattak. Drámai hangon elmondtam, hogy ez így nem mehet, és hogy eddig és netovább. Meg hogy száz szónak is egy a vége. És hogy majd hálásak lesznek nekem. :) Az előbbi mondatot nagyon utáltam annak idején, és most tessék, én is ezt mondom. Szóval van napirend: MINDENKI megveti reggel az ágyát, MINDENKI összehajtogatja a pizsamáját, a szennyes ruháját MINDENKI kiviszi a fürdőbe. Ez a minimum. Ezenkívül kifüggesztettünk egy táblázatot az ajtóra, ahol mindennap be van nekik írva egy plusz feladat: kinek növényöntözés (legalább nem baj, ha én elfelejtem), kinek a bejárati ajtó előtti rész felseprése, és mindennap más a gyerekszoba rendjének felelőse. Szerintem ez még nem minősül gyermekdolgoztatásnak, és aminek örülök: nagy lelkesedéssel végzik a feladataikat. Igaz, hogy még csak két napja, de ha azt mondom, hogy eddig két órányira se volt rend náluk, akkor ez igenis nagy teljesítmény. Az elvégzett munkáért nincs külön jutalom, de úgy látom, meg vannak elégedve a dicsérettel és a táblázatra általam odarajzolt mosolygó fejecskékkel.

8 comments:

Anonymous said...

akkor hamarosan te leszen a G.I. Jane mutter? :))

Anonymous said...

no, ebbol, hogy lett ketto? egy nyomasra ketto? :)) pedig 3 lett volna az igazi. erase :)
s -leszen +leszel :)

Anonymous said...

:))vajon az én fiaimnál ez beválna?;)

Klári B. said...

:) jo megoldas :) nalunk is volt beosztas, es jo volt...

Anonymous said...

jó módszer, másoktól is hallottam, hogy működik ez a táblázatosdi.

Gabi said...

Szia Márti, nem tudom, hogy ennek az új rendszernek van-e valami köze azokhoz az emailekhez ?? , de ha igen, - meg ha nem is :-) - , tudd, hogy ahogy olvastam a bejegyzésed, olyan igazi hála volt a szivemben!! Mert tudod sok szülő nem érti miért nem minősül ez gyerek dolgoztatásnak...és hidd el, hogy tényleg jót teszel nekik!! Itt kezdődik a felelősségteljes felnőtté válás...:-)

Szóval, csak igy tovább!!

márta said...

Tényleg, Gabi, még meg sem köszöntem, hogy küldöd nekem is a mail-eket...:) Nem tudom pontosan, minek a hatása, de tény, hogy látom, nem helyes, ha mindent megcsinálunk helyettük. Én azt is kipróbáltam, úgyhogy látom a különbséget.

SKata said...

Ez az,csak keményen:DDDDDDD!