Tuesday, March 20, 2007

Nem értem...

  ...hogyan tudják egyesek felismerni, hogy melyik szimfóniából való egy adott zenefoszlány. Az előbb ebéd közben a "Játék és muzsika tíz percben"-t hallgattuk a gyerekekkel. Volt benne egy áriarészlet is, mi is énekeltünk az énekesnővel :)  Szinte mindig meghallgatom ezt a műsort, pedig nem is szeretem, csak lusta vagyok kikapcsolni a rádiót a hírek után. És mindig elcsodálkozom, hogy vannak emberek, akik felismerik a zeneművet. Nem mondom, van amit én is felismerek, például az Örömódát vagy a Négy évszakot, de kb. ennyi. Vagy, ha fel is ismerem, hogy ezt már hallottam, nem tudom egy adott zeneszerzőhöz kötni.
  Úgyanígy nem értem azt sem, hogy képesek a fiúk felismerni kapásból az autómárkákat. Igaz, én is felismerem, de csak miután elolvastam az autó elején vagy hátulján. Egyszer, mikor még tanultam vezetni, azt mondja az oktatóm, hogy kerüljem meg azt a Pözsót. Na, akkor felvilágosítottam, hogy nekem úgy mondja, hogy kerüljem meg azt a piros vagy lila autót, mert különben még baj lehet belőle. Erre is születni kell, az autófelismerésre. A Tibi cégautója egy sötétkék Opel, de szerintem úgyanúgy néz ki, mint a sötétkék Ford. Volt már, hogy a szomszéd Fordja mellett álldogáltam, várva, hogy jöjjön már Tibi és nyissa ki az autót.
  Na, még egy dolog van, amit nem értek, és ezzel befejezem. Éspedig az, hogy egyesek hogyan képesek megjegyezni egy telefonszámot, vagy többet. Mert én például ezt nem tudom. A saját számom is be van írva a telefonomba és ha valaki kérdezi, inkább megnézem. Mert már jártam úgy, hogy kapásból megadtam, aztán vártam a hívást...Később kiderült, hogy a számok ugyan stimmeltek, de más lett a sorrend. Tibi ebben is nagyon jó, mert 16 éves korában járt Svédországban, még akkor megjegyzett egy telefonszámot, és bár soha nem hívta fel, most is fel tudja idézni. Neki viszont rossz az arcmemóriája. Ez filmnézéskor vicces, mert sose tudja
 ki kicsoda :)

3 comments:

Adona said...

a kocsikrol csak annyit, hogy en sem ertettem hozzajuk. Miota elkezdtem dolgozni azonban kicsit jobban feltalalom magam ebben - hiaba szakmai artalom :) Ez emg nem jelenti azt, hogy minden automarkat felismerek :)

Időbeosztás-guru said...

Ne aggódj Márta, a zeneszámokat én sem ismerem fel. Telefonszámot egy csomót tudtam fejből, amig nem volt mobiltelefonom. Azóta csak három telefonszámot tudok fejből. Viszont ez eléggé rossz, mert ha pl. valaki telefonon kérdez egy másik telefonszámot, hát nem tudom neki megmondani, ahhoz le kell zárni a hivást. Fura hogy erről irsz, mert épp tegnap gondolkoztam azon, hogy a fontosabb számokat meg akarom tanulni kivulről :)

Anonymous said...

"Ne aggodj Marta", még maga a bölcs Salamon sem ertett mindent :)
Hangosan kellett felolvassam a csaladnak a bejegyzest, es vegig nevettuk.
Ha azokat az enekeket adnak a "Jatek es muzsika"-ban, amiket pl. a gyuliben enekeltek, akkor biztosan te is felismerned.
A fiuk altalaban véve nem ertik, hogyan lehet osszeteveszteni egy Opel-t egy Forddal...
Jozsi