Tuesday, May 12, 2009

Ez most egy

teljesen öncélú bejegyzés, ugyanis ezek a növénykék a kertben virulnak, de nem tudom, melyik micsoda, és hát nyilván szeretném tudni. Az utolsó képen levőről van egy olyan sejtésem, hogy nem haszonnövény, mert mindenütt ott van és ma jutott eszembe, hogy nem-e egyszerűen - egy amúgy aranyos - kis gazhoz van szerencsém...Szóval egy kis növénymeghatározói segítséget kérek szépen. :)

Ma kialakítottam egy kis zöldfűszerrészleget és elültettem az egy szál cukkinipalántát. A néhány napi esős idő után nagyot nőttek a gazok a kertben, és tán a borsó is néhány miliméternyit. Az újrakialakított retekágyásba vetett magok kikeltek, nem is jött hogy higgyek a szememnek. Ráadásul a csigák is összevissza vándorolnak, aminek nem örülök, mert a múltkor is megették az egy szem picuri salátámat, és bár elismerem, hogy ők is kell valahol sétáljanak és valamit ebédeljenek, na pont az én salátámat!




14 comments:

natikrisz said...

:)

Anyukammal kozosen - nagy egyetertesben - megallapitottuk, hogy a bemutatot kepek egytol-egyig eloskodo novenyek, szoval nem art, ha megkimeled toluk a tapanyagot a haszonnovenyeid javara.

A csigak ellen van egy nagyon bevalt modszer: szaraz napokon sort (igen, biert-t) kell tenni nekik estenket egy alacsony talacskaba, ti. a csigak ettol annyira elcsabulnak, hogy versenyt futnak a sorig, elbodulnak tole es nem fognak tudni tobbe kimaszni. Szep, kellemes, de biztos halal.

Ha vannak diszkovek a kertedben, akkor azok ala szorj egy kicsi sot, mert ott szoktak kialakitani a telephelyuket. A sotol elolvadnak - orokre. (Igaz, a novenyek se nonek egy ideig, epp ezert olyan helyre szord, ahol abbol sem akarsz latni - egyelore).

Jade said...

Marta!
Barnim szerint (es szerintem is) az elso hasonlit az angolmuskatli levelere, de az is lehet, hogy valoban csak giz-gaz. Na erre kivancsi leszek, hogy mi lesz vegulis...

iri said...

En is viragnak nyilvanitom oket,csupan az utolsoban nem vagyok biztos,az elso muskatli,a masodik ugyancsak virag nem tudom a magyar nevet,errefele domnisori a neve,a harmadik is az lenne s...

Kriszta said...

Az első nekem is muskátlinak tűnik, a második hasonlít a bazsalikomra, de lehet, hogy hatalmasat tévedek :D
Az utolsó viszont nekem nagyon parlagfű gyanús. Kíváncsi vagyok, hogy végül is milyen növények ezek :)

Anonymous said...

Az utolsó semmiképp sem parlagfű. A másodiknál nekem is először bazsalikom érzésem volt, de ahogy kinagyítottam, elmúlt.Szagold meg! Nálam a bazsalikomnak kicsit kipuklisodnak a levelei. A harmadik számomra egyértelműen szőlőlevél, de mivel csak a levél van, nem mondok rá semmit :) Na ez se nagy segítség. Én is miközben zsályáról álmodozok, kiderült, hogy amit 3 hónapja kerülgetek a kapámmal az az :)

márta said...

Köszönöm a mindenféle véleményeket, a magam részéről egész nap el tudnék ilyesmikről társalogni...:)

Akkor a negyediket egy szívvel-lélekkel gaznak nyilváníthatjuk szerintem.

A második tényleg nem bazsalikom, ezt onnan tudom, hogy a hétvégén vettem bazsalikomot, annak tényleg kicsit púpos a levele. Nincs semmilyen illata amúgy.

Ami a zsályát illeti, hajszálpontosan úgy jártam vele, mint te Gira, mert abból is van egy kis bokorral és csak a napokban találtam rá a neten, hogy hát az kérlek a zsálya.

Szentpyr said...

Márta,

az első palástfű félárnyéki növény, citromsárga virágot hoz nyár elején.

A második, nekem oregánumnak tűnt, de ha nincs illata, akkor nem tudom:).

A harmadikról nem merek nyilatkozni, de szerintem tuti, hogy nem gaz.

Az utolsó viszont tényleg az, nálunk is éldegélnek hasonlók a kertben...

A kerted egyébként igazi tündérkert, nagyon szeretem a róla szóló írásaidat.

(Ismered ezt a könyvet? Zsohár Csaba-Zsohárné Ambrus Mária: Évelő dísznövények. Én a kertezésem kezdetén sokat forgattam.)

Lele said...

Én azt ajánlom,úgyis tündérkert-csodakert,várjas meg mig vírágoznak,hátha az szerint majd jobban felismerhetö "családja";s ha nem tetszik akkor még mindig kigyomlálható.A napokban hallottam-ne kérdezd,hol,mert már nem emlékszem-,de a csigák ellen kávé zaccot ajánlottak,idegrendszerükre hat és báj-báj csigabiga.(Lehet ezért nem tudom inni a kávét,velem is eszt teszi).

Lele said...

Googliztam s erre találtam:
http://www.nabu.de/oekologischleben/balkonundgarten/gartentipps/00546.html

Babi néni said...

Már mindent megírtak előttem, de azért én is csatlakozom:

Az első tényleg valami sárga virág, de én könyörtelenül irtom a füvemből.

A második hasonlít a mentára és a bazsalikomra - szerintem, de illat nélkül nem hiszem, hogy az lenne. Milyen a levele, merev vagy puha és szőrös-e? (Disznóparéj gyanú) Másrészről hasonlít a nebáncsvirágra is - ahogy a faluban hívják, de nem ez az igazi neve, mert az igazi nebáncsvirág nem így néz ki - szerintem ez nem túl szép virág, én kiirtottam azt is (alapvetően gonosz vagyok, ebből is látszik).

A harmadik nagyon virággyanús. Ha bőrszerű a levele, még begónia is lehet.

A negyedik viszont szerintem vagy gaz, azt hiszem kendernek hívják, de nem az elszívható fajta, hanem a honos. :o) Ha viszont nem gaz, akkor magasra nő és legényvirág lesz belőle (sárga, napraforgó illatú, de dália kinézetű) - valami hasonló van a kertemben. Esetleg kicsit hasonlít az eperre is: van indája?

Szerintem várj még egy kicsit. Jeti szerint kapáld ki mindet (az elsőt kivéve). :o)

Babi néni said...

Ja! Csiga! Biokertész könyvek szerint utálja az izsópot - amiből viszont gyógyteát főzhetsz (tán köptető és emésztésjavító - ha jól emlékszem). És szerintem helyeske növény.

márta said...

Nahát, el vagyok ragadtatva az információktól és hogy ennyi időt rám szántatok.

A palástfűvet a világért sem irtanám ki, mert azt olvastam róla, hogy nekünk, nőknek jót tesz a belőle főzött tea bizonyos napokon.

Ami a csigákat illeti, életemben ennyi példányt nem szedegettem össze.:) Az izsóp jó és humánus ötlet, a kávézacc sem árthat, mert anyukám szerint az jó trágyának is. A sörös megoldást végső esetre hagyom :), mert ilyen áldott jó szívem van, azért. :)

Köszi mégegyszer!

márta said...

Lele, nagyon jó a link, itt is említik a sörös és kávés megoldást a csigákkal szemben. :) Hm, sokmindent tanultam ma, amit tegnap még nem tudtam.

márta said...

Na még csak ezt: a palástfű a rózsafélék családjába tartozik és védett növény, tehát tilos a szabadban növő példányok begyűjtése. Du meine Güte, én meg majdnem kikapáltam ezt a ritkaságot...:)))