Sunday, May 10, 2009

Ha egyszer nagyon

sok kihasználatlan időm lenne, vagy mikor már nagyon öreg leszek és ebből kifolyólag lesz naaaagyon sok szabad időm :), na akkor szívesen tanulnék teológiát. Csak úgy, hogy okosabb legyek egy kicsit, nem másért. :) S hogy erre a nem mindennapi gondolatra jutottam, azért egyedül Mr. C.S.Lewis a hibás, eléggé fura módon, mert hát ő még csak nem is teológus volt, de a könyvei annyira lenyűgöznek ilyen szempontból, hogy az a néhány mondat, amit naponta olvasok mostanság tőle, olyan nekem, mint kalácsban a mazsola vagy raffaellóban az a finom kis mandulamag a közepén. Nem lenne jó sokat és egyszerre fogyasztani belőle, de így apránként... egy-egy gondolatot, hát nagyon szeretem. Nemrég fejeztem be az "A zsoltárokról" c. könyvét, és már jó ideje itt van az asztalomon a "Keresztény vagyok". Aszongyahogy:

" Nem kell törődnünk a gúnyolódókkal, akik megpróbálják a keresztények mennyországba vetett reményét nevetségessé tenni azzal, hogy azt mondják: nem akarják "az örökkévalóságot hárfázással tölteni". A válasz ezeknek az embereknek, hogy ha nem értik meg a felnőtteknek szóló könyveket, akkor ne beszéljenek róluk. A szentírásbeli szóképek (hárfa, korona, arany stb.) természetesen csak szimbolikus kísérletek arra, hogy kifejezzék a kifejezhetetlent. A hangszereket azért említik, mert sok ember számára (de nem mindenkinek) a jelenvaló életben a zene fejezi ki legjobban a felfokozott örömöt és végtelenséget. A koronát annak kifejezéseként említik, hogy akik Istennel az örökkévalóságban egyesültek, azok megosztják vele az ő ragyogását, hatalmát és boldogságát. Az arany a mennyország időtlenségét (az arany nem rozsdásodik) és értékét érzékelteti. Akik ezeket a jelképeket szó szerint értik, azok akár azt is gondolhatják, hogy amikor Krisztus azt mondta, legyünk olyanok, mint a galambok, akkor ezen azt értette, hogy tojásokat kellene tojnunk."

:)))

8 comments:

kastanie said...

Nekem az utóbbi évek nagy felfedezettje C. S. Lewis, nagyon élvezem némelyik mondatát, lehet, hogy ez az angol humor? Ha még nem ismered, olvasd el a Csűrcsavar leveleit is:-)

Anonymous said...

Nekem is megfordult már a fejemben a teológia tanulás... csak hát igen, az idő... Szerencsére M. teo-t végzett, így nincs akkora hiányérzetem, mert ő elmondja a magyarázatokat, vagy ad könyvet, hogy hol keressem. A legutóbbi ilyen nagy magyarázat élményem az a másik orca odatartására vonatkozott. Mert hogy elég balfék az, akik felpofoztatja magát. Na igen, de ennek sem ez a jelentése. Én se nőttem még fel a felnőtteknek való Könyvhöz :) :) :)

márta said...

Nem tudom, milyen ez a humor, de annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem vicces könyveket szándékozott írni, hát én is teljesen szétesek egy-egy mondattól.:)

Gira, magam elé képzeltem azt a teológiát, ahol a padokban majd mi ülünk, mint már sok idővel rendelkező idős, levendulaillatú hölgyek...:)))

Monika said...

Nagyon szeretem C.S. Lewis könyveit!!Ismered az Árnyékország című könyvet ,ami az életéről szól?És ugyanezen a címen van egy film is az életéről Anthony Hopkins a főszereplő,lenyűgöző számomra!!!!!

Monika said...

Márta: ó,de milyen szép is lenne idős,levendulaillatú hölgyekként teológiát tanulnunk!!!

BZ said...

Ne akarj teológiát tanulni!
Akarj bibliaiskolába menni, de ne teológiát...
Lynne például (talán beszélgettél is vele múltkor a gyüliben) "kinevelődött" a hitből a teológián, de nem ő az egyetlen, aki negatívan csalódott e téren.

márta said...

Ezt fura pont tőled hallani és ha te mondod, akkor lehet benne valami. Legközelebb megkérlek, hogy fejtsd ki bővebben is.

márta said...

Mármint legközelebb, mikor találkozunk.