Tuesday, December 1, 2020

Az ajtó.

A házunk ajtaja üvegből van, a szívemé is hasonlóan törékeny anyagból. 

Biztonságban érzem magam mögötte. 

Kettéosztja a teret kintre és bentre, nyilvánosra és személyesre, hidegre és jó melegre. Elválaszt és összeköt. Ha nem lenne - néha nem is vágyom semmi másra -, egy áthatolhatatlan fal választana el a külvilágtól. De van, s a közelgő ünnepre való tekintettel saját készítésű koszorúval díszítem, kifejezni azt, hogy mögötte barátságos, jó szándékú emberek laknak. 

Apró adventi gyakorlatként csak egy nap, csak ma összeszámolom, hány ajtót nyitottam ki, csuktam be és hányszor - a szobákét, a házét, a hűtőszekrényét, a postaládáét, az ajándékba kapott teás adventi kalendáriumét, a bolt ajtaja pedig magától kinyílt előttem. Az ég is megnyitotta kapuit, porcukor finomságú hóval szórta be a tájat. 

Lassan advent felé fordítom a gondolataimat, megnyitom az ajtót, először csak egy résnyire, majd annyira, hogy beférjen a nyílásba a lábam, majd mind inkább szélesre tárva, míg nem marad más határ, csak a küszöb, s aki azon átlép, az a vendégem.

12 comments:

leda said...

Nagyon jó móka ez az ajtókkal. Holnap én is számolom.:) Köszönöm, hogy újra töltődhetek nálad ádventben, ez minden évben sokat jelent. (Te adtad az ötletet sok évvel ezelőtt, hogy hallgassam a Händel: Messiást, tőled van a minden ádventben megsütött mazsolás-narancsos keksz receptje és még sorolhatnám. :))

márta said...

Idén nem tervezek minden nap írni, bár ki tudja...:)
Tényleg, a mazsolás-narancsos keksz, már rég nem sütöttem!

betti said...

Megkaphatom a mazsolas- narancsos keksz receptjét? :)

Anonymous said...

Én is,én is kérem szépen a receptet!! Nekem minden évben Te vagy az adventi kalendáriumom! És az én ajtóm Budapesten, ha a jövőben ide jönnél, mindig szeretettel nyitva áll előtted Márta! Üdv. Márta Budapestről

Zsuzsa said...

https://prodanmarta.blogspot.com/2010/12/3.html?m=1

Itt a keksz!

Zsuzsa said...

https://prodanmarta.blogspot.com/2010/12/3.html?m=1

Itt a keksz!

Zsuzsa said...

https://prodanmarta.blogspot.com/2010/12/3.html?m=1

Itt a keksz!

márta said...

:)

Vaníliás-narancsos-mazsolás adventi keksz

Hozzávalók: 150 g rumba áztatott mazsola, 375 g liszt, 90 g cukor, 1 csipet só, 3-4 tasak vanilincukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 bionarancs, 190 g hideg vaj, 1 tojás.
Elkészítés: a mazsolát jól lecsepegtetjük, megtörölgetjük. A lisztet, cukrot, két tasak vanilincukrot, a fahéjat és a tojást jól összegyúrjuk. A narancs héját lereszeljük. A narancshéjat és vajat hozzágyúrjuk a tésztához. A mazsolát apróra felvágjuk, megint szárítgatjuk picit és azt is hozzáadjuk a tésztához. Fóliába csomagolva fél órára hűtőszekrénybe tesszük. Aztán lisztes deszkán kinyújtjuk, szaggatjuk, vanilincukrot szórunk rá és 180 fokon kb. 12-14 percig sütjük. A kész sütiket dobozba tesszük, egy ideig hagyjuk megdézsmálni, majd eltesszük szépen Karácsonyra.

betti said...

Köszönjük szépen Márta és Zsuzsinak is !
:)
Betti

márta said...

Amit Zsuzsa linkelt be, az mazsola nélküli, csak szólok, hogy a mazsolás verzió ugyan finomabb, de kicsit küszködős...:)

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Azért nagyon remélem hogy nem fogsz árván hagyni erre az advent időszakra s mindennap meglelem itt az ajándékom

Éva said...

Olyan jó, hogy vagy nekünk!