Tuesday, December 15, 2020

Az öröm vonzásában.

Hogy milyen az adventünk, az leginkább rajtunk múlik. Nem másnak a felelőssége, nem vagyunk a körülmények tehetetlen áldozata. Az ünnep lehetséges, akkor is, ha újból lezáródik a világ. Még mindig annyi mindent szabad, még mindig minden kapható, amire valóban szükségünk lehet. Van kenyér és bor és könyvek. Működik a posta. Csak bátorságot és képzelőerőt nem lehet sehol pénzért venni. Csak örömöt nem. És békét sem a káosz közepén. Úgy érkezik, csendesen, puhán és lassan, mint az advent első hava. Nem az én érdemem. De az már rajtam múlik, kimegyek-e nézni a pelyheket arccal az ég felé fordulva. Sok olyan feladatom volt egy ideje, amit csak azért vállaltam el, mert nem volt más, aki csinálja. Muszájból. Fogalmazzak azzal a régimódi szóval, hogy engedelmességből? Ezeken a helyeken egyszer csak hihetetlen, mély örömmel találkoztam. Változással, mint mikor egy kis növény megerősödik, lassan terhelhetővé válik, míg el nem bírja saját gyümölcse édes terhét. A hosszú kilátástalanság csak látszólagos volt. Ahol úgy tűnt, nem fog megteremni semmi, ott áldás és élet van, ott, a szív legmélyén, az öröm vonzásában.

7 comments:

f.klarcsi said...

Akkor csak elért az öröm! Készenlétben voltál ...
Márta, megkérdezhetem, hogy miért díszítitek föl a karacsányfát, már napokkal 24-e előtt? Először azt hittem, hogy valamelyik kisasszony utazása miatt, de évek óta látom, hogy már előbb áll a fátok.

Éva said...

Szép a fa, gyönyörködjetek benne!

Zsuzsa said...

Engem eddig az igazi adventi hangulat elkerült, nem megy. Lehet, hogy az sem jó, hogy a Bibliaolvasó kalauzunk szerint már 33. napja Jób könyvét olvasom, és engem inkább összesezavar, fáj.
Kicsit ünnepi lett azért a lelkem, a kisfiam ovijában hétfőn volt a karácsony, néztem a képeket, és lett adventem.

Salome said...

Minden egyes nap visszajövök ide.
Köszönöm!

Adina said...

Gyönyörű fotók!

márta said...

Klárcsi: visszakérdezek, miért ne? :) A mi családunknak így jobban megfelel, már karácsony előtt feldíszítei a fát egy nyugodt délután, estén. Csak ezért.:)

Zsuzsa: az én bibliaolvasó kalauzom az Ézsaiás könyve mentén kanyarog. :)

Köszönöm a jó szót!

L. M. Zsuzsi said...

Nagyon megérintett ez a bejegyzásed, Márta!