Wednesday, October 3, 2007

Az évek során

lassan rájövök, hogy nem biztos, hogy megfelelek annak a képnek, amit mások kialakítottak rólam, arról nem is beszélve, hogy annak sem nagyon felelek meg, amit én alakítottam ki saját magamról. Például azt hittem magamról egy ideig, hogy nem vagyok előítéletes. A csudákat nem. De mondjuk, az még mindig igaz, hogy közben meg nagyon szeretném, ha nem igazolódnának be ezek az csúnya előítéletek.
Ma reggel csak Sárát vittem suliba, és közben elmesélte, hogy tegnap környezetismeretórán,- amit mellesleg egy Károlybácsi nevű rendőr tartott nekik a közlekedési táblákról, és úgy nézett ki, hogy sétálgattak az utcákon, és megbeszélték közben a táblákat, és egyáltalán nem mellesleg Sára most a rendőröket tartja a világ legkedvesebb, legokosabb embereinek :) - naszóval, ahogy mendegéltek, a háta mögött levő hogyismondjamhogyjólegyen kissebbségi nemzetiségű, nála kétszer nagyobb kislány jól megrugta és hátba verte ! ( Akinek ez a heppje, akár meg is számolhatja, hány betűből áll az előbbi mondatom, mert ritkán írok ilyen hosszút...)
Csak úgy, mert úgy esett jól neki éppen akkor. Sára nem ütött vissza, csak óra végén megmondta a tanító néninek, aki megszidta a lányt.
Amíg itt bosszankodok, és szívem szerint nemmondommeg mit csinálnék azzal a verekedős gyerekkel, azon is gondolkodom, hogy mit mondjak az én okos, aranyos, bátor és segítőkész lányomnak, hogyan védje meg magát az ilyen buta, agresszív, s jobbleszhanemíroktöbbjelzőt emberkékkel szemben?! A visszaütés nem jó: egyrészt az "ellenfél" méretei miatt, másrészt az agresszióra nem jó válasz az agresszió, de akkor mi legyen a válasz?! A meghúzódás, az árulkodás? Egyik rosszabb, mint a másik. Nnnna, először is megpróbálok lecsillapodni, megiszom a vanilíás capuccinómat, megeszem a gyerekek által otthagyott reggelimaradékokat, és megpróbálok valami jó kis keresztény hozzáállást kialakítani magamban, ami most, meg kell hogy mondjam, nem lesz valami könnyű.

7 comments:

magdanya said...

Máté fiúnkkal esett meg, hogy (asszem középiskola 3-ában)állandóan szekálták, meg cikizték páran az osztályából. persze, mert nem vagánykodott, nem cigizett, nem volt bunkó, szóval nem átlagos kamasz volt, hanem szerény, tisztességes. na aztán 1x azzal a 2 gyerekkel együtt hívták ki felelni, akik a leginkább piszkálták, meg asszem köpködték is óra alatt hátulról. a 2 persze nem tudott semmit, hát Máté súgott nekik!! azután már nem piszkálták...

márta said...

Hm, ez valami olyan, hogy a rosszat jóval győzzük le. Kösz! :)

natikrisz said...

Régen meséltél nekem a nagy sikereidről az elevenszén-gyűjtögetés terén. Nehezebben járható út, de egyenesebb marad a gerincünk utána.

márta said...

Kriszti, egy darab nagy sikerem se jut eszembe...:( De abban igazad van, hogy nincs jobb módszer az elevenszénnél. Totál igazad.

Anonymous said...

"Ha megdobnak kovel, dobj vissza kenyerrel".. csak nem ezt kerested?:) .. tul sok tanaccsal szerencsere nem szolgalhatok, mert igazi csokker kissrac voltam hajdanaban.. az en anyukam mindig azt mondta nekem, hogy “vedd meg magad szoval, allj ki magadert, fiam”.. talan a kiallas fontos.. hogy fel tudj lepni a kozosseg elott a kozosseg normainak megfelelo, emberi modon, megmutatni, mi vagy es mit ersz.. altalanosan is fontos, allasinterjuktol kezdve nok leszolitasan at mindenhol.. jo, tudom, nem ez volt a kerdes:) Kikivankozott.

Éosz said...

Márta, ezt a dilemmát valóban nem könnyű feloldani. Sok sikert kívánok a legmegfelelőbb megoldás megtalálásához, és nagyon szurkolok neked!

márta said...

Éosz: kösz! :)
Anon: totál igazad van, a hogyanja érdekelne konkrét esetekben, de hát ezt ugyis a gyerek kell magának kiharcolja, ezt a kiállást... Én csak mondhatom neki itthon, hogy így meg úgy, aztán húsz év múlva talán ő is mondja majd, hogy anyám mindig ezt meg ezt mondta nekem...Na, nem féltem én a lányomat, mert helyén van az esze is, meg a szíve is.