Sunday, October 14, 2007

Hosszasan

vaciláltam, hogy sajtot vagy csokit egyek estére, végül az előbbi mellett döntöttem, de pici-bort nem ittam hozzá, mert csak akkor van rám ellazító-nevetgélős hatással, ha nem egyedül iszom, de ez az eset most nem áll fenn. Aztán most elővettem a Milkát is, merthogy miért ne?!
Amúgy meg haikukat olvasgatok, Fodor Ákos írta őket, és arra gondoltam, hogy jó lenne, ha tudnék ilyeneket írni.

TÚLCSORDULÓ HAIKU: A SZÉPSÉGRŐL

Van, ki gyönyörű.
Van, kin észre kell venni.
S van, aki attól szép,
hogy hasonlít egy csúfra,
akit szeretek.

METAIDILL

itt ülök én és
gondolataim se száll-
nak sehová se

A TEREMTMÉNY ÉNEKE

Új szememmel nézni
a régi képre: ez a
mi alkotásunk.

A KIBELEZETT PLÜSSNYÚL ÜVEGSZEME TOMPÁN CSILLAN

Kértél. Megkaptál.
Megnézted: mi van bennem.
- Mi már nem játszunk?

MIKROMÁNC

meglátni és le-
mondani róla: egy pil-
lanat műve volt

EGY VISZONY-TÍPUS

életreszóló
távolmaradnivalónk
lehet egymástól

EGY HIPOTÉZIS

Páncélunk arra
is jó, hogy a világot
megvédje. Tőlünk.

SUMMA

Minden megérint.
- Úgy látszik: sose nő be
a szívem lágya.

10 comments:

Anonymous said...

hm... egyik jobb mint a masik. honnan szedsz te ossze ennyi erdekes olvasnivalot? mind konyvtari cucc?

Anonymous said...

Hat, ez szep irodalom. Amugy nem tudom, hogy akarhat-e barki is ilyesmit irni.. egy fenet a zsenialitas visz el hozzajuk.. a tepelodes, a gyotrodes, a kin es a magany.. megannyi jatekba oltott, kiforgatott frusztracio.. igazgyongyok egy megeroszakolt kagyloban.. nem tudom, hogy barki is akarhat-e ilyen jol irni, vallalva minden szornyuseget, ami idaig elvezeti.. az isten legyen irgalmas azokhoz, akik elnyuttek minden idegszaluk, elpazaroltak az erejuket es eljatszottak az eletuket nehany szep sorert.

márta said...

Ugyan már. Egyáltalán nincs igazad. Például az Egy viszony-típust-t meg lehet írni mindenféle idegszáltépés nélkül, csak jól kell össszerakni a szavakat. Vagy a Summa: attól, hogy valaki érzékeny, attól még nem szükségszerűen agyonfrusztrált,meg agyongyötört, vagy mi...A plüssnyúlas dologhoz pedig elég megfigyelni néhány párkapcsolatot.

márta said...

Ildikó: ha a Google-be beütöd, hogy "Fodor Ákos haiku", egy csomó ilyet találsz még :)

Anonymous said...

Remelem, hogy nincs igazam:).. de ne felejtsd el, hogy a vilag osszes irodalomelmelete sem volna kepes egy verset sem megirni.. erteni es vegez vinni nem ugyanaz.. nem is azt mondtam, hogy maga a muveszi szint keptelenseg egy ep ember szamara .. de milyen ember az, aki kepes gorcsolni atkozott tizenhet szotag felett? Mondokakat talan lehet ugyessegbol irni.. meg vicces, trefas, karomkodasos bokverseket.. bordalokat.. de amihez esz, sziv es szo kell? Amikor erzed, latod, tisztan es vilagosan, de elfogynak a szavaid? Nem birom elhinni, hogy lehet verset irni ugy, hogy az ember napkozben manager, aztan hazamegy, elolvas ket-harom pszichologiai konyvet, es szuletett tehetsege okan este a sarokban vilagirodalmat alkot.. azert mas utak erdekelnenek a gyotrodesen kivul.

Jegyzet es figyelmeztetes onmagamnak: Hogy erthetjuk felre az irodalmat?
1.) csodaljuk, ahelyett, hogy befogadnank (=a bargyu) 2.) technikanak veljuk, ahelyett, hogy felfognank, milyen nagyok is a tetek (=a vak)

(Egyik megjegyzesemet Nemes Nagy Agnesrol utolag szegyellem, a 2. miatt)

márta said...

Te megszámoltad a szótagokat? De remélem, nem felejtetted el a szavakat meg a karaktereket sem...:)
Na, így utólag látom, hogy túl lazán fogalmaztam. De szerintem meg, te túl (mi a lazaság ellentéte?) módon látod az egészet. Mondjuk, lehet, hogy tévedek, mert még életemben nem írtam verset, najó, egyet, de akkor nagyon szerelmes voltam, és az nem számít. Bár tényleg volt némi köze a gyötrelemhez :). De ezek a kis szösszenetek olyan könnyedeknek tűnnek, és az tetszik bennük, hogy olyan, mintha csak egy labdát dobnának fel, amit már én ütök tovább (mondjuk ez a haikunak a lényege). Ami személyes dolog, ahhoz tényleg társul a gyötrelem, de van, amire a világ békés szemlélése közbe jövünk rá. Amúgy egyetértek mind az 1.es, mind a 2.es pontoddal, csakhogy megint neked legyen igazad...:)

Anonymous said...

Hihetetlen.. itt se lattam eddig se a sajtot, se a milkat.. ez felelmetes.. meg ketto ilyen, es nem fogok merni regi bejegyzeseket olvasni.

márta said...

Te többször elolvasod a bejegyzéseimet, mint én magam...De hát karban kell tartani valamivel az olvasási mechanizmus-izét...:)

Anonymous said...

Nem, igazabol neha ugy vagyok vele, hogy hiaba nem irsz semmi ujat, nekem minden bejegyzesed uj, mert mas es mas ket mondatokkal szembesulok.. azert remes ez, mert teged semmi hatso szandekkal nem olvaslak, csak lazan, konnyeden.. akkor meg miert nem latok?

márta said...

Milyen hátsó szándékkal lehet valakinek a blogját olvasni? Amilyen naiv vagyok, fogalmam nincs, miről beszélsz. És lehet, hogy azért nem látsz, mert csak nézel, vagy nincs is mit látni...