Wednesday, October 17, 2007

Már megint

találtam valami lélekmelengetőt a NL-ban, amit joghurtevés és teaivás közben olvastam át, és a teát egy kutyás bögréből kortyoltam ( figyelsz, Anon? :)). Na szóval, azt írják, hogy Amerikában kiszámolták, hogy egy családanya - ha fizetésért dolgozna - évi 25 millió forintot keresne. Jó, gondolom, ez Mo.-gon más összeg lenne. 92 órás munkahéttel számoltak, és figyelembe vették, hogy 9 munkakört tölt be: szakácsnő, takarítónő, óvónő, mosógépszerelő ( ez én nem vagyok), portás, számítógépkezelő, házgondnok, elnök-vezérigazgató és pszihológus. Én még hozzátenném azt is, hogy logisztikai szakember, sofőr. Más nem jut eszembe. Na, viccesnek tartom ezt az egészet, mert én még nem gondoltam arra, hogy a munkám pénzben is mérhető lenne. De azért jó, hogy kiszámolták. Én azt szoktam mondani, hogy nálunk ÉN keresem meg a pénzt. Najó, a szekrényben. :) Azért jó tudni, hogy én is hozzájárulok a GDP növekedéshez. Hurrá! Erről jut eszembe, hogy idén az amerikai Leonid Hurwicz, Eric Maskin és Roger Myerson kapta a közgazdasági Nobel-díjat. A három tudós azokat az optimális mechanizmusokat vizsgálta, amelyek lehetővé teszik bizonyos célok, például a társadalmi jólét vagy a magánprofit elérését. Ezt nevezik a mechanizmustervezés elméletének. Állítólag ez segít majd segít különbséget tenni a piacok működése számára kedvező és kedvezőtlen helyzetek között, bármit is jelentsen pontosan ez. Na, csak mondom, ha érdekelne valakit, én is úgy olvastam! :))

11 comments:

Időbeosztás-guru said...

Háát...azt hiszem, nem járulsz hozzá a GDP növekedéséhez mégsem, mert oda nem számitják be azt a sok munkát, amit elvégzel. Ez a GDP is olyan, mint az IQ, igazából nem jellemzi egészen pontosan azt, amit mérnie kellene. Na meg a nyugdijasok földművelése, az hogy a nagymamák ügyelnek az unokákra, ez mind kimarad a GDP-ből.
Ugy járulhatnál hozzá a GDP-hez, ha Tibi alkalmazna téged, és rendes fizetést kapnál tőle :D Ami ugyebár a helyzeten nem változtatna semmit, a munka ugyanaz, a pénz ugyanott marad, s mégis növekedne a GDP :P

márta said...

Látod, így jár az, aki gondolkozás nélkül csak elolvas valamit. Mert a NL-ban azt írja, hogy a háziasszonyok nemtudommilyen egyesület adatai szerint "súlyos milliárdokkal járulnak hozzá a GDP növekedéséhez". De neked van igazad. Amúgy a GDP egy mennyiségi mutató, és mint ilyen, nem lehet vele egy ország jólétét jellemezni, de mégis ezt használják, mert nincs nála jobb. A legnagyobb hibája, hogy nem tudja megfelelően kezelni a nem tárgyi eszközökbe történő beruházásokat, mint például a kutatás-fejlesztést és az oktatást, pedig hosszú távon ez a fejlődés forrása. De az oktatást költségként és nem beruházásként fogják fel. Akkor meg én sem várhatom,hogy az az idő, amit a gyerkőcökre fordítok és egyáltalán nem látványos, mérjék valahogy és beszámítsák, mint ún. szellemi beruházást. De azt hiszem, a NEW -ba (Net Economical Welfare) én is beleszámítok (tényleg van ilyen). Kérlek, ne mondjátok, hogy nem, mert valahova engem is be kell hogy számítsak! :)

márta said...

Még csak annyit, hogy volt egy tanárom, aki részletesen kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy szülőnek egy gyerek felnevelése, és eszméletlen nagy összeg jött ki. Aztán azt vizsgálta, hogy megtérül-e ez a "befektetés" a gyerek élete során. Persze nem úgy, hogy a szülő visszakapja ezt a pénzt, hanem csak úgy, általában. Nem tudom, i lett az eredmény, elfelejtettem. Elő kéne keressem. Amúgy szerintem nem mérhető dolgokat akart számszerűsíteni, de azért érdekes.

Éosz said...

"valahova engem is be kell hogy számítsak! :)"

:-)))))))))

hogy te milyen optimista vagy?!
(Bocsi, csak viccnek szántam. Igazából én úgy gondolom, hogy bizonyos szempontból nézve a dolgokat, valóban nincs a gyerekek nevelésénél fontosabb dolog. És ez most komoly).

márta said...

Azt akartam mondani, hogy "számítsanak"...Értem én a viccet, Éosz, és ha meg akarnám határozni magam: én egy optimista realista vagyok, valamint egy reménybeli biciklista .:) Itt van egy vers,
Weöres Sándor írta. Csak eszembe jutott az optimista szóról...

ISTA

Rám támadsz, te optimista,
mért vagyok én pesszimista?
Mert páthoszod humanista,
de a zsebed prakticista;
mert a fejed dogmatista
és a talpad biciklista:
amiért te optimista,
azért vagyok pesszimista.

Anonymous said...

hehe...de jó ez a vers:)))
Amúgy, Márti, tudtad, h minden pesszimista azt állítja magáról, h ő nem is pesszimista, hanem csak realista?:D Ezért a te kombinációdat újdonság nekem hallani:opt+rac. Teccik!:-D

Anonymous said...

Kozgazdasagtan, fujj:) (Kkkkk.. kin+kenyelmetlenseg+komolykodas+ karorom+klausztrofobia+kripliseg+
kamu+koptatott kergemarhakor,kicsit kemenyre
kalapalva= kozgazdasagtan)

katics said...

Márta,
Pont erről beszélgettünk a minap, hogy mi a közvélyemény szerint nem dolgozunk. Bezzeg , ha én vigyáznék (pénzért természetesen) az A. gyerekére, miközben ő dolgozik (C. gyerekét felügyelné), és eközben C. Elire vigyázna, megint csak fizetség ellenében, akkor az munkának számítana :)))

márta said...

Kata, hát ez tiszta őrület! :)
Anon: az egész felsorolásból a "kamu"-val értek a legjobban egyet...:)

liv said...

no, tudtam, hogy te megblogolod ezt a cikket...én is olvastam, és bizony, itt az ideje egy kis szemléletváltásnak! :D

Anonymous said...

Kutyas bogre, figyelek.. a celzast is megertettem:) (azt hittem, nincs bogred!)