Tuesday, October 30, 2007

Nagyon-nagyon le vagyok

maradva olvasás terén. Például én még nem olvastam a Harry Pottert. És a filmet sem láttam. De már annyit hallottam róla, hogy most már nem tudom eldönteni, hogy csakazértse olvassam el, vagy csakazértis. A keresztény kritikusok, vagykik, kígyót-békát rámondtak, egyszer egy egész előadást hallhattam erről. Kicsit untam, mert ugye nem olvastam, úgy meg nehéz véleményezni a dolgokat. Meg arra gondoltam, hogy a Narnia Krónikáit én például szeretem, és hogy abban is vannak azért mindenféle szimbolikus dolgok, meg ilyenek. Nade, most olvasom a hvg.hu-n, hogy J.K.Rowling azt mondja, hogy Harry Potter-történeteit tulajdonképpen keresztény hite ihlette. Hogy tulajdonképpen a történeten "vörös fonalként vonul át a keresztény tanítás átcsomagolt üzenete, miszerint a szeretet képes megmenteni a haláltól, illetve a szeretet nevében hozott önfeláldozó tett védelmet nyújt a gonosz ellen." Na, nem tudom, csak el kéne olvasnom, mielőtt itt valami blogot írok róla. Mindenesetre tetszik nekem, hogy azt mondja ez a Joanne, aki nem tudom pontosan melyik egyház tagja, ami még ugye semmit sem jelent, hogy : "Graham Greene-hez hasonlóan néha én is csak abban hiszek, hiszem, hogy nemsokára visszatér a hitem".

5 comments:

Anonymous said...

én kiolvastam Harry Potter első 2 kötetét, hossszú lenne ideírnom, hogy mi okból, majd, ha megyek hozzád beszélhetünk róla :)
...és amíg el nem döntöd, hogy akarod-e olvasni avagy mégsem, addig asszem mégsem mondok befolyásoló véleményt se pro se kontra.:)))
Eri

márta said...

Az jó lesz, mármint, hogy jössz. Az este ott jöttem el a városotok mellett, aztán jól eszembe jutottatok...:)

Anonymous said...

Na en se olvastam meg a konyvet, se a filmet nem lattam..asszem megvarom h olvasd el elobb te s majd megmondod h erdemes-e hozzafognom:D

Időbeosztás-guru said...

Én sem olvastam a filmet, nem láttam a könyvet sem ... viszont a filmzenéjét meghallgattam egy koncerten, és a karvezetőnő annyira el volt ragadtatva a zenétől, hogy áhitatosan rebegte a H.P. soundtrack-ről, hogy "this IS the movie"...vagyishogy annyira reprezentativ lenne vagy mi, hogy aki hallotta a zenét, az már mindent megkapott.

Éosz said...

És az is lehet, hogy - legalábbis egyesek - ilyen szövegekkel leplezik azt, amit szégellnének kifejezni.