Sunday, April 22, 2007

Bizalmi dolgok

  Úgy látom , minél inkább fejlődik a világ, minél több dolgot szerzünk be, annál inkább csökken a bizalom az emberek között. Ezt állandóan mondogatjuk is, hogy hej de rossz irányba mennek a dolgok, bezzeg régen milyen jó volt, de azért, mikor hazamegyünk, mi is jól bezárjuk az ajtót.
  Emlékszem, gyerekkoromban mamáéknál nyaraltunk, és ott sose zárták kulcsra az ajtót, pedig egész nap a mezőn voltunk. Egyszerűen egy seprűt tettünk az ajtóba, és senki se ment be. Legalábbis én sose hallottam, hogy loptak volna valakitől.
  A másik nagyon jó tapasztalatom az emberi bizalomról a nászútunk alatt ért Székelyföldön. Egy hetet töltöttünk egy család vendégházában. Ott se zárták kulcsra az ajtót. Már első nap akartunk fizetni, de elhárították, hogy ráér a végén. Utolsó reggel pedig egy cetlit hagytak az ajtónk előtt, hogy ők elmentek a mezőre dolgozni, mi csak hagyjuk nyugodtan a pénzt az asztalon a váza alatt. Ilyet azelőtt se, azóta se hallottam, hogy idegen emberek így megbízzanak egymásban.
  Mama azóta már bezárja maga után a házat, ha elmegy valahova. Székelyföldön nem tudom, mi a helyzet, de az tény, hogy egy ismerősöm, aki világéletében itt élt, most felfedezte magának azt a tájat és az ottani embereket, és azt mondja, szeretne oda költözni.
  Merthogy az is a helyzet a bizalommal, hogy én igazán szeretnék megbízni másokban, és lelki alkatomnál fogva hajlamos is vagyok rá, de azért nem szeretnék balek vagy naiv lenni. És akkor inkább bezárom az ajtót. A lakásét is, meg a lelkemét is.
  

3 comments:

natikrisz said...

Hát, igen...
Ilyenkor mindig C.S.Lewis jut eszembe s az, amit a szeretetről írt.

"Nincsen biztos befektetés. Ha szeretsz, sebezhető vagy. Szeress bármit, és biztosra veheted, hogy megszakad a szíved, de legalábbis sebet kap. Ha érintetlenül meg akarod őrizni, ne add senkinek, még egy állatnak se! Óvatosan bugyoláld be mindenféle kis hóbortba és kedvtelésbe, gondosan kerülj minden kötődést; zárd be jól önzésed ládikójába - vagy koporsójába! De ott a koporsóban - ott a biztonságos sötét, fülledt éjszakában elváltozik majd. Nem törik össze, törhetetlen, áthatolhatatlan, megválthatatlan szív lesz belőle. A tragédiának, vagy legalábbis a tragédia lehetőségének egyetlen alternatívája van: a kárhozat. A Mennyországon kívül pedig csak egy helyen lehetsz teljes biztonságban a szeretet veszélyeitől és izgalmaitól, ez pedig a Pokol. /C.S. Lewis/

Időbeosztás-guru said...

Ki kell nyitni az ajtót néhány jól megválogatott embernek. És még így is megtörténhet, hogy meglopnak...de ez van, elkönyveljuk a veszteséget és kezdjük elölről a bizalmat :)

natikrisz said...

Pont a megválogatott emberek tudják legjobban, hogy mit kell ellopni ahhoz, hogy nagyon fájjon...