Wednesday, April 4, 2007

Katasztrófapszihológia

  Hallgattam az előbb a Kossuth Rádiót mosogatás közben, és érdekesnek tűnt a riport. Egy orosz katasztrófapszihológus (számomra új fogalom) beszélt arról, hogy mivel az ember biológiai lény, követi a természet és az év illetve napszakok ritmusát. Éppen ezért előre lehet tudni, mikor fognak bekövetkezni  katasztrófák. Például a tavasz és az ősz a forradalmak időszaka, mert akkor van az embereknek kedvük lázadni. Megfigyelték, hogy a szerdai nap az, amelyik a legbalesetmentesebb az utakon, mert akkor már elmúlt és még nem közeledik a hétvége, illetve eleve ezen a napon utaznak a legkevesebben. Oroszországban éppen ezért szerdán vannak a népszavazások, hogy minél többen elmenjenek rá. Ami a napszakokat illeti, reggel az első néhány óra a legveszélyesebb, mert állítólag akkor a legfigyelmetlenebbek az emberek. Ebben lehet igazság, mert én is pont az előbb ejtettem ki a kezemből a teáskannát (igen, volt benne tea is :( ).
  Ma szerda van, tehát jó esélyünk van, hogy megússzuk a baleseteket (főleg, ha nem ülünk autóba). De mivelhogy még reggel van és ráadásul tavasz is, tessék csak vigyázni, és aztán nem belekeveredni mindenféle forradalomba!

7 comments:

Időbeosztás-guru said...

No, én a forradalmakat elkerülöm, úgyis csak magamban forrok itt. Ez a szó amit kimondani is nehéz, leirni meg most nincs kedvem, mert túl hosszú lenne, és bonyolult, szóval ez a szó, amit a cimben irtál, hát nekem is új :)
Különben annyi mindent kitalálnak manapság, nemrég arról olvastam egy cikket, hogy a tőzsdeingadozásokat a napkitorésekkel, a hold-ciklusokkal, meg mittomén-mivel lehet összefüggésbe hozni. Háát, mivel minden összefügg mindennel, lehet, hogy van benne valami, de azért szerintem az emberek inkább azért nem mennek szavazni, mert ki vannak ábrándulva, forradalmak meg azért lesznek, mert egyszerűen nem birják tovább a helyzetet. Különben náluk télen volt forradalom.
Szóval szerintem forradalomra a legalkalmasabb évszakok a tél, a tavasz meg az ősz. Nyáron nem lázad senki, mert akkor a politikusok ugyis nyaralnak.

natikrisz said...

:)) Jók vagytok, nagyon! Kész felüdülés olvasni a "párbeszédeiteket".
Fraktál, nem lett volna "olcsóbb", ha leírod azt a szót ahelyett,
hogy körbeírnád ilyen hosszan?

Abban lehet valami, hogy szerda a legnyugisabb nap. Legalábbis a tegnapi forradalom után ma úgy tűnik picit csillapodtak a dolgok. Bennem, legalábbis. Aztán máshol dúlhat a vihar, "ha Isten békéje lakja a szívemet...". Jó megpihenni ebben a tegnapi gyomorszájon-öklözés után.

Adona said...

ami a szerdai nap baleste-mentesseget illeti: lehet, hogy ugy van, lehet hogy nem. Teny az, hogy ma szerda van es rengeteg szirenazo mentoauto ment mar el ma errefele. Igaz, hogy itt van a kozelben a megyei korhaz, de maskor nem szokott ennyi jarni...

Betti said...

hat, kisvirag, a nem tudom milyen fronthatas-talan a hideg, megviseli a szivbetegeket,, masok nem tudom mikor depisek lesznek. ma hidegfront, holnap melegfront...

Adona said...

lehet, akkor az erosebb, mint az a teny, hogy szerda van :))

márta said...

Nahát, elmentem a gyerkőcökért, mire visszajöttem , hát látom 5 komment! :) Ez már döfi! :) (van olyan szó, hogy döfi, vagy én találtam ki most?)

natikrisz said...

Igen, van, nagyon felkapott manapság. Mint régen a klassz, stramm és társai.