Sunday, February 17, 2008

A mai nap sok

érdekes dolog történt szerteszanaszét széles e világon, de számomra kiemelkedő Koszovó függetlenné való önnyilvánítása, ami délután három órakor történt. Tetszik nekem ennek a kis országnak a bátorsága, hogy a csúnya, rossz háború után sem félt megtenni ezt a lépést. Sok sikert neki az önállóság útján.
Amúgy fontos tényező a többi ország hozzáállása, mert önmagában, légüres térben ma már egy ország sem létezhet, kivéve talán Észak Koreát, de ott gondolom, senkise szeretne élni. Az EU nagyjából támogatja, Oroszország nagyjából nem támogatja, az USA pedig tudomásul vette az eseményeket...Amennyire tudom, az EU-n belül sincs egységes álláspont, minden ország maga dönti el, hogy akkor most elismeri-e vagy sem az új államot. Spanyolország és Ciprus valószínüleg nem fogja, merthogy nem is csodálom, mindegyiknek van félnivalója a saját határain belül, ugye. Szerintem Románia se fogja elismerni, vagy csak fenntartásokkal, a lehetséges okokat tudjuk. Magyarország hozta a formáját, mert valami olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, amiknek a lényege az volt, hogy megvárják, mit mondanak az EU-ban, és majd annak függvényében határozott álláspontot alakítanak ki...Fő az óvatosság, valamint nem jó kilógni a sorból.

3 comments:

Anonymous said...

:)):)):))
En inkabb mar csak nevetek, nem mondok semmit magunkra..pedig ez a stilus inkabb a romanokra volt eddig jellemzo...h a nyero fel oldalara allunk mi is..de ugy latszik, ujabban nem szegyellunk tanulni mastol:P
DE en nem ertek a politikahoz..ez csak ilyen nemzetugyi kis velemeny:)

márta said...

Nem azért, de én se értek a politikához...persze, ez nem akadályoz meg a kéretlen véleménynyilvánításban...:)

Anonymous said...

Romania hatarozottan allitotta mar a nyilatkozat elott, hogy nem fogja elismerni Kosovo-t. Es termeszetesen, az okok vilagosak.