Tuesday, July 26, 2022

Instagram-gondolatok.

Mikor valami jó és szép, valami, aminek az alapgondolata lelkesedéssel töltött el apránként megváltozik, egy ideig talán nem is veszem észre. Nem talán. Valóban nem vettem észre. Mikor hat és fél évvel ezelőtt feltöltöttem az Instagram-ra az első képet - arról, ahogy egy hideg januári napon egy éppen érkező vonatra várakozom a hóval borított állomáson -, nem sejtettem, mennyire meg fogom szeretni ezt a felületet. Egy fotó, hozzá egy rövid szöveg. Mint egy képeslap. Tökéletes. A nekem megjelenő hírfolyamban csak az általam kiválasztott profilok feltöltései. Mindegyik profil mögött egy-egy ember. Emberi volt, talán ezért szerettem. 
Egy ideje valami megváltozott. Egy mondatban kifejezve: gondosan kiválasztott ismerősök fotói és szövegei helyett többnyire ismeretlenek videói lepik el a hírfolyamot. Szinte hallani a változás mögötti gondolatot: mindegy mit, a lényeg, hogy gyorsabban és többet. Kár.
Persze, még mindig ott vannak a képeslapok is. Csak keresni kell őket. Ezért érdemes maradni. S megtanulni valamit, ami fontos lehet az élet egészére nézve - nem mindenhonnan lehet, szabad és kell kivonulni. Megtanulni a csendet a zajban. Keresni a mélységet a felszín alatt. Értékelni egy őszinte "köszönöm" fényét a lájkok világában. A valóban létrejövő kedves, tökéletlen, emberi kapcsolatok erejét a távolról követők és csodálók sokaságában. 

7 comments:

kovtama said...

Pont ezért vagyok ott kevesebbet. Olyan képek kerülnek elém, amit én nem akarok, olyan emberek, akiket én nem akarok. Megváltozott és nem tudom van e arra még energiám, hogy kiszűrjem a számomra értékeset, mert mint máshol itt is megint előtérbe kerülnek az értéktelen, ám de rámenős "egyedek."

márta said...

Megértelek. S igaz. Az energiánkkal is jól kell gazdálkodjunk.

Zsuzsa said...

Ha a bal felső sarokban az Instagram feliratra kattintasz, és kiválasztod utána a Following opciót, akkor csak az általad követettek posztjai jönnek kronológia szerint.

Holdgyöngy said...

Nekem semmi opciót nem ad be, mit rontok el?

márta said...

Az Instagram felirat mellett kellene lennie egy lefelé mutató nyílnak, arra kell kattintani. Nekem - mivel angol a telefonom alapbeállítása, behoz két feliratot: Following és Favourites. Az első kell kattintani minden egyes alkalommal, amikor belépsz...és akkor valóban működik.:)

Zsuzsa said...

Ahogy lentebb írja Márta. De ha az instagram felirat mellett nincs nyíl, akkor is kattints rá, megjelenik a nyíl.

Holdgyöngy said...

Bejött, köszönöm,legalábbis a mobilon. A gépen még ki kell próbálnom.