Friday, July 29, 2022

A szív gyakorlatai.

Este nyolc, legkésőbb fél kilenckor odajön hozzám a kutyám és jelzi, hogy eljött a séta ideje. Ez az egyetlen rituálé, ami semmiképpen sem maradhat el. Az útvonal is változatlan, többnyire. Ugyazok az utcák, házak, kanyarok, táblák. Amy Krouse Rosenthal-nak volt néhány évvel ezelőtt egy olyan javaslata, hogy elhaladva egy ATM bankautomata mellett mindig az Always Trust Magic mondat jusson eszünkbe. Működik. Arra ösztönöz, hogy csodákra nyitott szemmel járjak. S arra is, hogy megalkossam a saját emlékeztetőimet. 
 
A Hirtenweg utcanévtábla a 23. zsoltárt juttatja eszembe. 
Az ikerház mellett elhaladva, melynek mindkét részében, teljesen véletlenül és egymástól függetlenül egy-egy dühös, minket szívből utáló pincsi kutya lakik - primadonnáknak neveztem el őket -, arra gondolok, hogy van, amin nem lehet változtatni. Csak méltósággal elviselni s egyszerűen továbbmenni. 
A hársfákkal szegélyezett úton, szemben a világ legszebb naplementéivel eszembe jut, hogy mindig a fény felé tartunk. 
Az utca szélén álló kereszt a tragédiákból születő jóságra emlékeztet. 
A községháza előtti útjelző táblák szerény feliratai arra, hogy minden rendelkezésre áll, amire szükségünk lehet.
Az út közepére csendesen, lassan aláereszkedő hófehér pihe pedig a búcsúzásban rejlő szépségre. Megállok, nézem egy ideig, követem a szememmel, majd lépek egyet s még mielőtt földet ér, aláteszem a tenyerem.

1 comment:

Éva said...

Veletek együtt sétáltam, követtem az útvonalatokat. Annyira látom magam előtt amiről írsz, hogy nem volt nehéz.