Thursday, July 28, 2022

Sérthetetlen.

 
Ülök az emeleti próbaszobában, mint minden szerda este, a falu másik szélén. Kínlódunk egy nehéz kottaszakasszal. A félkörben elrendezett székeken csupa nő. Nőtársak. Kórustársak. Embertársak. Meleg van, nyitva az ablak, a tenor és az alt egy része átlát ülőhelyéről az út túloldalán levő ház gangjára. Egy középkorú nő áll ott kisgyerekkel, s egy hosszú hajú, fiatal lány bő, fekete pólóban. A tenorból hirtelen megszólal valaki - kicsit fájó, csípős humorú, de mindig kedves nőként ismerem -, elkezdi a lány külsejét méltatni. Nem jó kifejezés. Mi a méltatás ellentéte? Megszégyenítés? Mondja, s alig hiszem el, sajnos kristálytisztán értem, pedig máskor, ha gyorsan és tájszólásban beszélnek, a felét sem, húzza be valaki a függönyt, nem tud így énekelni, mindig oda kell nézzen, hihetetlen, hogy lehet ennyire kövér valaki. A szoba túloldaláról, a szopránból válaszolnak, gyönyörű nő, a legjobban öltözött közöttünk, hogy szerinte is, hihetetlen, mennyi túlsúlyos ember van! látta nyaralás alatt, nem is érti - persze, megbocsátható, onnan, ahol ül, nem tudhat a bő, fekete pólóról - miért járnak-kelnek mégis a legszűkebb, legtesthezállóbb ruhában. 
Nem rohantam el, nem szólaltam fel. Cserben hagyott a lábam, cserben a szavak. Talán csak kicsit beljebb húztam a hasamat. Ott ültem, ott ülök még mindig - bántalmazottként és bántalmazóként is - a két csoport keresztmetszetében. 
Az emberi méltóság sérthetetlen. A fiatal lányé is, a kórustársaké is, s bár nem tudok megbocsátani magamnak, talán még az enyém is, igen...

3 comments:

Zsuzsa said...

Tegnap épp én is ilyen helyzetet éltem át, mint te. Egész nap fájt a fejem, rossz, nyomott kedvem lett. A saját gyávaságom miatt is.

Anonymous said...

Lehet nem épp ez a téma, de illik ide…
Én kedden hallottam a pilates tornán, ahova hetente egyszer járok el, egy kedves nő társam szájából, hogy én kimondottan utálom ezt és ezt a nőt, irritál engem… annyit mondtam, hogy hát ez is egy nevelés, önnevelés az életünkben, mindannyiunk számára, hogy az ilyen embereket elfogadjuk és ne elutasítsuk…mert mindannyian találkozunk életünkben, többször is, ilyen emberekkel….
És nem hiába…

Kósa Márta said...

Nehéz téma, éppen aktuális bennem valami, nehéz lenne leírni.