Wednesday, July 6, 2022

Gondolkodj kicsiben.


Think big. Magyarul: merj álmodni. A legtöbb kiadásra, megfilmesítésre méltónak talált valódi vagy fiktív történet ezen a szlogenen alapul. Szeretem e rövid felszólítás mögött rejlő gondolatot. Szeretem a drámaiságát, a nagyságát, a túlzásra való hajlamát. Néha megparancsolom magamnak - kötelező szívgyakorlat -, hogy nagyot álmodjak. Ilyenkor teológiát szeretnék még tanulni és filozófiát. Könyveket írni. Jobbá tenni, megváltoztatni a világot. Megtanulni gitározni. Megtanulni franciául és elköltözni néhány hónapra vagy évre a levendulaföldek közé. Bejárni hátizsákkal a legszebb hegyeket, reggelenként tó partján ébredni, kis gázfőzőn kávét főzni.  

Amiben mégis hiszek, az egy másik, kicsit szerényebb jelmondat. Think small. Magyarul: gondolkodj kicsiben. Találd ki - mondom időnként magamnak - a nagy, távoli csillagként ragyogó álmok miniatür, itt és most megvalósítható változatát. Ilyenkor leülök tovább olvasni azt a bonyolult könyvet, aminek egy ideje már nekifogtam. Kijegyzetelem, majd utánanézek az ismeretlen szavaknak. Elhatározom, hogy száz napon át minden nap írok egy rövid blogbejegyzést. Leszüretelem a levendulát a kertemből. Minden nap legalább másfél órát gyaloglok. Kivasalom a ruhákat, megpucolom az ablakokat, krumplilevest főzök ebédre. Megígérem a barátnőmnek, hogy elkészítem az ő adóbevallását is. (Bár még nem készültél el a tiétekkel sem.) Később főzök egy termosz teát és séta közben leülök majd egy padra a domb túloldalán, ahonnan olyan szép a kilátás, elfogyasztani.

A nagy álmok megmutatják, merre húz a szívem. Megadják az irányt.  
Az életemet viszont az apró lépések iránti szeretet és hűség határozza meg.

7 comments:

Anonymous said...

Ez most nagyon betalált. Az "itt és most megvalósítható változat" gondolata nagyon tetszik. Köszönöm!! :) Hédi

Anonymous said...

A kép is annnnyira tetszik...

Anonymous said...

Jaj de gyonyoru gondolatok ,almok . Gyonyoru iras. Szuper egy tehetseg az irasra. Isten aldjon.

Anonymous said...

Csodálatos! Márta, Te író vagy! (Ezt már az új könyved hírére le szerettem volna írni.) Szeretettel üdvözöllek! Droj

Éva said...

Szép kép, szép gondolatok. Milyen jó, hogy mind a két gondolkodás és álom benned van. Ezeket le tudod nekünk írni, és mi örömmel olvashatjuk.

Anonymous said...

Kedves Márta! Mintha az én gondolataimat öntötted volna szavakba. Nekem nem sikerülne így! Nagyon szeretem olvasni az írásaidat! Köszönöm! Zita

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Nagyon jó!"Az életemet viszont az apró lépések iránti szeretet és hűség határozza meg"