Saturday, July 23, 2022

A világ legfinomabb illata

állítólag több közvélemény-kutatás eredménye szerint is a frissen sült kenyéré. Körülbelül egy hete kaptam ajándékba egy ismerőstől egy kis kovászt. Hozzá utólag, emailben elküldve extra kenyérreceptet. Tudtam, a hét folyamán nem lesz rá időm, ezért előre örültem a hétvége fénypontjának: kenyeret fogok sütni. 
Pontosan követtem a receptet - a kedvenc sor az volt, ahol felhívja a figyelmet a következő kenyérhez szükséges kovász félretételéhez -, összegyúrtam a hozzávalókat, vártam, újból összegyúrtam, újból vártam. Csoda szép lett. Vagy ahogy a kovász ajándékozója fogalmazott, mikor fotót küldtem a frissen sült kenyérről: nagyon finoman néz ki, ha ez nyelvészetileg egyáltalán lehetséges. 
A hozzávalóktól szép és finom.
Benne van a megajándékozottság, a vorfreude, a várakozás, az életkedv, a mai hajnal csendje a konyhában, a búza aranya, az eső, a napsütés, sok-sok szorgos kéz munkája. Benne van a visszajelzés fontossága. Mert minden megosztott öröm kettős öröm. Kis, befőttes üvegekben őrzött kovászként adjuk egymásnak. Köszönöm, köszönöm, köszönöm.

3 comments:

Katalin said...

Hangyi said...

A hozzávalóktól szép és finom. És a hozzávalók mellett azok aránya is ugyanolyan fontos. Minden Élet kenyerének egyedi receptje van. Fontos megtalálnunk a sajátunkat, a megfelelő hozzávalókat és arányokat, úgy hogy az Igaz(i) legyen.

Anonymous said...

❤️
Piroska