Tuesday, April 22, 2008

Ilyesmikkel


szórakozom, nem tudom mennyire látszik a képen. Egy kartonlapra ragasztom az erdőben összeszedett kincseket (tobozok, kövek, csigaházak stb.). Igazából nem tudom, hogy néz ki egy normális évszakasztal, de a miénk ilyen, és a lányok egyelőre szépen játszanak vele. Közben már rajzoltak a kartonra füvet, és állítólag patak is lesz, meg híd a patakon át, gondolom, hogy halak is a vízbe...De én inkább visszavonulok, nekik úgyis jobb ötleteik vannak, mint nekem.
Annát ma nem engedtem suliba, mert olyan kis elesett és sápadt volt reggel, de aztán magához tért, nagyonis. Nem tudom máshol hogysmint, de itt már megint esős idő van, éppen ezért ezt a számot hallgatom állandóan. I can see clearly now, the rain is gone... Ja, és rájöttünk, hogy Sára egyik osztálytársa, egy kisfiú, a mellettünk levő házban lakik. Pont úgy néz ki, mint Kóka János kicsiben, de nagyon aranyos.

12 comments:

Lele said...

Az évszakasztal a természettel való kapcsolattartást szolgálja - megjelenik rajta az évszakra jellemző növény, szín, kép, forma.Az évszakasztal az egy fix hely a szobában,konyhában-ahol a családi élet vagy a gyerekek kedvenc tartozkodási helye-,lehet ez egy asztalkán ,de polcon,ablakpárkányon is;a fontos az,hogy a gyerekek könnyen rálássanak és kézzelfogható legyen számukra. Kendökkel(100% sejem,pamut),ágakkal,virágokkal,képeslapokkal lehet még életre kellteni az évszakasztalt.Lehetöleg természetes anyagokból(gyapjú,sejem,lennvászon,pamut) készíthetö babák,állatok melyek ugyancsak a természetet tükrözik pl.gyökérbébi,virággyermek,tavasz-anyó vagy tavasz-tündér,törpék,manók.Ezek melett az ünnepekkor is fel lehet disziteni a megfelelö szimbolúmokkal :húsvét-festett tojás,nyúszi;karácsony Betlehemes,gyertya,fenyöág stb.Lásd meg nálam is van egy pár fotó az évszak asztalunkról;aztán találsz még itt is ötleteket http://kisember.freeblog.hu/search/%c3%a9vszakasztal.
Remélem segíthettem.Aztán meg nagyon ajánlom a köv. könyvet,sajnos németül van:
http://www.amazon.de/Jahreszeiten-Tische-Anregungen-Gestaltung-Jahreslaufs-Familie/dp/3772509401/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1208903251&sr=8-1

márta said...

Köszönöm.:) Akkor ez nem évszakasztal, ami nekünk van, de azért szeretjük. Nem baj, ha németül van a könyv, mert legalább inspirál a gyorsabb nyelvtanulásra.

idrah said...

Szia Márta!

Mi is évszakasztalozunk, a gyerekek is, én is nagyon élvezzük ;-). Most éppen van rajta néhány csigaház, egy szép nagy mohás kő, egy csokor sárga tulipán (ez változik állandóan), néhány tavasztündér baba, egy nemezelt katicabogár és egy fa gólya. Alattuk egy szép zöld selyemkendő :-). De a lehetőségek tárháza óriási, és nagy öröm, élvezet rendezgetni, alakítgatni...
Itt találsz magyarul is ötleteket: http://kep.tar.hu/veghzsuzsa/50418394#2

Nektek is jó évszakasztalozást!!!!!

márta said...

Köszi! Még csak annyit kérdeznék, hogy ezeket a tündéreket, manókat ti magatok készítitek? Mert több helyen is láttam, hogy a waldorfos családoknál többnyire ilyen babák vannak, de nem létezik, hogy mindannyian baba-varró művészek! :)

idrah said...

Én néhányat készítettem filcből, gyapjúból. De vettem is a Waldorf sulink adventi bazárján. Az ebay-en is kínálják "baba-varró művészek" portékáikat, szerintem elég drágán... bár amennyi szöszmötölés van egy ilyen kis figura elkészítésével, és a minőségi anyag sem olcsó.

Lele said...

Ezeket én magam kézimunkálom,számomra egy kicst drágák megvenni.Csupa örömet jelent számomra "barkácsolni".A könyvbe,melyet ajánlottam vannak ötletek,szabásminták,stb.

Lele said...

Épp benéztem az indrah által ajánlott oldalra,és ott az általam ajánlott könyvböl van be-scan-ezve.Így ha nem akarod a könyvet feltétlenül megvenni ott találsz útmutatot.

márta said...

Lányok, nagyon ügyesek vagytok, de tényleg. Én mostanában felnőtt módon állok hozzá a saját kézügyességemhez, és csak ezért nem mondom, hogy kétbalkezes vagyok. :) És még csak annyit kérdeznék, aztán békén hagylak, hogy ezeket géppel vagy kézzel varrjátok? :)

idrah said...

Én csak kézzel. Ugyanis géppel béna vagyok, meg a gépem el is romlott (valószínű a bénaságom miatt :-)))

Ja, és link, amit beszúrtam, magyar nyelvű, ott le van írva egy-két baba/manó elkészítése + szabásminta is van hozzájuk!

Kár, hogy nem laktok hozzánk közelebb... rendezhetnénk babavarró alkalmakat...

márta said...

Igen, az jó lenne...:)

Lele said...

Hát a klubba beszállnék én is.
A kicsi babákat-manókat kézzel varrom,mert a géppel ilyen apróságra csak idegesítene.A nagyobb Waldorf babához ahhoz már elö vettem a gépet.Úgy máskülömben nem vagyok az a nagy tehetség a varrógéppel,de egyenessen kábé(inkább bénán,na de...)meggyen a varrás és útközbe,autodidaktaként javítom teljesítményemet.
Kérdezz csak nyugodtan.Addig amig tudok válaszolni,segíteni megteszem,amikor nem, hát majd fogom mondni,hogy Sorry! Ennyi a tudomány!.S máskülömben,arra a gyerekre mondják Jaj de okos!,amelyik minnél többet kérdez.Ebben az értelemben: Ne szünj meg gyereknek lenni!.

Az évszaksztallal kapcsolatban:elfelejtettem írni,
1.hogy az erdö-mezö kincsei,melyeket a gyerekek cipelnek haza,becses helyet kaphatnak ott.Nálunk egyszer egy elhalt méhecske is felkerült.
2.kristályok is gyakran foglalnak helyet az év.-asztalon.

márta said...

Akkor megkapta a méhecske a kellő végtisztességet...:)