Friday, April 18, 2008

Piknik, piac, péntek és

más pé betűs szót nem tudok már ide kitalálni, pedig el akartam mondani, hogy tegnap éjfélig oldottam a tanácsolt Volkshochschule honlapján talált teszteket, hogy felmérjem a nyelvtudásszintemet. Van olyan, hogy A1, A2, ezek a kezdő szintek, meg olyan, hogy B1, B2, ezek a középszintek, és van C1,C2 is, de arról nem is teszek említést. Az A1-es teszt simán ment, az A2-es 85%-os lett, de ide tartozom, merthogy ez azért nem egy biztos tudás. Weimar-ban szeptemberben fog egy kurzus indulni, de el szeretnék azért menni, és megérdeklődni, nem lenne-e számomra hely valahol már májustól is. Soha nem lehet tudni. Tiszta lelkes vagyok.
A könyvolvasással elég jól haladok. Az elején szinte minden szót kiírtam magamnak, és megkerestem a szótárban, de most már egymás után olvasom az oldalakat, na nem azért, mintha minden szót értenék, de valahogy összeáll bennem a szöveg, és élvezem nagyon. Elmesélni németül biztos nem tudnám, persze. Nagyon érdekes, hogy van ez a nyelv, amit elvileg nem is szeretek, éppen ezért otthon nem is tudtam haladni vele semmire, de mintha lassan mégis kifogna rajtam...Minden lehet szép és izgalmas, csak megfelelően kell hozzáállni, jó lenne ezt végre megtanulni.
Apropó nyelvtanulás: Sárával gyakorolgatjuk a magyar és német betűk közötti különbségeket, melyiket hogy kell olvasni...Na, és tegnap felolvasott egy szöveget az osztály előtt , kevés hibával, és jól megtapsolták a gyerekek.
(Ja, ami a piacot illeti: itt pénteken van a piacnap, és ma végre eszembe jutott elmenni, és hihetetlen, de itt is pont azok a cuccok vannak, mint otthon a piacokon...Akkor már inkább marad az ebay.)

4 comments:

Anonymous said...

Hol is vannak azok a tesztek? Engem is érdekelne.
Nagyon jó a zeneösszeállitásod :) De én nem fogom innen hallgatni, mert nem tölti fel a last.fm-re és akkor eltorzulnak a statisztikáim :P

idrah said...

Szerintem próbálj meg csatlakozni! Hozzánk is jöttek menet közben... És ha azonos a szisztéma, akkor most hétfőn fognak kezdődni az új három hónapos "blokkok". Szóval ha az ottani VHS-esek nem "Betonkopf"-ok, akkor tuti mehetsz a közeljövőben!

márta said...

Levi, nem jön, hogy elhiggyem, de sehogyse találom a teszteket, az biztos, hogy innen indultam, de nem jut eszembe, hogy tovább mire kell klikkelni: http://www.vhs-weimar.de/kurse.htm

( Lehet, hogy csak álmodtam az egészet? )

Idrah, mindenképpen elmegyek érdeklődni, bár ha hétfőn kezdődik a három hónapos blokk, akkor én nem tudok még csatlakozni, mert Enikő május 5.-én megy először oviba, és a beszoktatás is el fog tartani legalább egy hétig.

idrah said...

Nem gond szerintem (az én kurzusomat ismerve), ha lemaradsz néhány óráról.. bár az tuti, hogy a teljes tanfolyásdíjat bekaszírozzák... ;-)