Monday, April 7, 2008

Mit le nem művelek

ezzel a német nyelvvel!...Nem kellett volna olyan nagyon lustának lenni, mikor még tanár próbálta a fejembe gyömöszölni a tudást. Pedig én most sokat tanulok, tényleg, majdnem minden szabad időmben, és úgy néha azért szép kis mondatokat kreálok magamban, hogy aztán, mikor beszélnem kell valahol, összevissza mondjam a szavakat, keverve a németet az angollal, a szezont a fazonnal, és szinte mindig elnézést kérő hangon hozzátenni: Ich verstehe Deutsch nur ein bisschen... Mintha nem lenne épp eléggé nyilvánvaló. De. Lassan kezd lekopni a maximalizmusom,( vagyis ha őszinte akarok lenni, inkább szégyenlősségnek nevezném,) és kinyitom a számat, ha kell, márcsak azért is, mert nem várhatom el, hogy a német népek itt kitalálják a gondolataimat.

5 comments:

Lele said...

Cak így tovább! Milyelött kijöttem volna Németo. a nyelvet beszéltem,hisz a zsebembe volt a Goethe 2.fokú nyelvvizsga diplomája,de még az unokatesvéremmel-aki német iskolába éretségizett-vagy annak férjével-erdélyi szász- sem voltam hajlandó németül beszélni 2 okból:1.hülyén hangzott a fülembe a kiejtésem és 2.megvoltam gyözödve annyira helytelenül beszélek,hogy.... De amikor ide kijöttem megint 2 lehetöségem volt:vagy mondok úgy,ahogy tudom ,vagy meg se kukkanok.Az elsöt választottam.és láss csudát,csak elismerés ksptam,hogy milyen jól beszélem a nyelvet,persze hogy n-millio hibával,de beszélem,mert vettem a fáradtságot,hogy az ök nyelvét megtanuljam,stb...Elöbb-útobb te is belejössz a beszédbe,de ahoz kell elegendö alkalom:vásárlás,szülöi találkozó,játszótér vagy valamilyen sportegyesület látogatás a gyerekekkel,s mig várakozol van anyúka kivel traccsolni.Lásd meg,lehet van német nyelvkurzus a város/kerület szervezésébe-akkor nem kerül egy vagyonba.

Lele said...

A *cak* =csak akart lenni,de sietek mind mindig;ki tudja mikor ébrednek meg az ökröcskéim

márta said...

Na, hát nekem nincs semmiféle nyelvvizsgám, kb. fél évig jártam tanárhoz, vagy annyit se, már nem is tudom, és mellesleg nem nagyon ment nekem, ez az igazság. Angolt tudok valamennyire, és nagyon zavaró, hogy mindig az angol szvak jutnak eszembe a német helyett.
Ja, és köszönöm a biztatást...:)

Laszlo said...

De, Marta!
Ha kinyitod a szadat, akkor konnyebben kitalaljak a gondolataidat?

márta said...

:)) Szerencsére nem.