Wednesday, April 16, 2008

Ma beírattam

Enikőt óvodába, illetve hát visszavittem a korábban elhozott űrlapokat kitöltve, és "megbeszéltük", hogy mi mennyibe kerül, mit kell vinni, napirend, ilyesmi. Apropó a mennyibe kerül: mikor meghallottam az összeget, amibe még az ebéd sem tartozik bele, majd' leestem a székről, de aztán valahogy kiderült :), hogy három gyerekünk is van, és ez már jelentős kedvezményt von maga után (kb. 50%), persze ehhez be kell hozni az igazolást a Kindergeldkasse-tól, amit még valakinek be kell szereznie Erfurtból, és az a valaki én leszek. Illetve hát igazoláskérés előtt még azt kellene elintézni, hogy egyáltalán kapjunk olyat itt, hogy Kindergeld, mert igazolást csak arról tudnak adni, ami létezik. Csak előtte még meg kell kérjem Tibit, hogy vegyen nekem egy GPS-t az autóba, ami tud magyarul is beszélni, hogy egyáltalán el ne tévedjek, és egyáltalán megtaláljam a hivatalt (és aztán haza is találjak). Ha már ott leszek, addig el nem jövök, míg el nem magyarázom, mit akarok.
Azoknak, akik szkeptikusak tájékozódási képességemről elejtett félmondataim igazát illetően mondom: még itt, ebben a pirinyó városban is eltévedtem tegnap, pedig csak összvissz három vagy négy nagyobb út, és néhány kisebb utca található benne.

12 comments:

Anonymous said...

a lenyeg az, hogy sikerult :) marmint eltevedned es hazajutnod. igy mar a nagyobb varosban nem leszel lampalazas :) sok erot es kitartast a nemethez.

Anonymous said...

A GPS az egy nagyon jó dolog. Mondjad T.nek, hogy én teljes mértékben támogatom az ötletet:) És büszke is lehetsz, mert a legjobb navigációs programot magyarok készitették, tehát nyilván beszél magyarul is.

Anonymous said...

Különben pedig, az én meghatározásom szerint, csak akkor van valaki eltévedve, ha nem talál vissza oda, ahova kell. Szóval ha visszatalálsz, akkor csak kerülő úton mentél, nem tévedtél el.

Anonymous said...

te levi :) az olaszoknak nincs jo velemenyuk a gps-rol. jo paran mar fennakadtak a roviditeseken amik biharfuredre mutattak a rovidebbet. rovidebb :)) ott ejszakaztak a roviditesen.
de amugy hasznos. mar csak a parkolasi lehetosegeket kene mutassa.

idrah said...

Szia!

Bocs a belekotyogásért így az elején (még csak ma találtam ide a blogodhoz...). Nos, én annak idején (nem volt olyan rég, csak egy éve) a Kindergeld igénylést innen kinyomtattam: http://www.arbeitsagentur.de/nn_26532/zentraler-Content/A09-Kindergeld/A091-steuerrechtliche-Leistungen/Allgemein/Kindergeld.html (Antrag Kindergeld KG1). Már úgy mentem, hogy ki volt töltve, aláírva (valami miatt azt kérték, hogy ne apuka, hanem én legyek az igénylő). Aztán mellécsatoltam a lakcím-bejelentkezéses papírunk egy fénymásolati példányát, plusz én anno lefordíttattam a gyerekek születési és a mi házassági anyakönyvi kivonatunkat, és ezek egy-egy másolatát (de ez nem kitétel). Ezeket szépen beletettük egy borítékba, és feladtuk postán a Familienkassénak. Ha személyesen viszed, akkor is csak elveszik, beszélni nem kell ;-). Ha hiányzik valami, akkor postán jön a levél, hogy hiánypótlás... Arra vigyázzatok, hogy az igénylés kezdeti dátuma ne legyen előbbi, mint a bejelentkezéses papíron lévő dátum, mert akkor a hivatal elkezd levelezni Magyarországgal, és abból jó nem sül ki :-P. Akkor tuti az egy év átfutási idő...

márta said...

Annyira köszönöm neked ezeket az információkat! (És akkor vissza minden, mégsem leszek eltévedt nőszemély.) Tulajdonképpen minden megvan, csak az űrlapot kell le-, illetve kitölteni. Dátumra vigyázok, én fogom aláírni, és nagyon köszönöm még egyszer.

idrah said...

Húúú, bocs, utánanéztem, félrevezettelek majdnem... Mégis apuka volt az igénylő (valamivel keverem)!!!! És amit nekünk még le kellett adni, az egy "Haushaltsbescheinigung" című nyomtatvány, ezen a polgármesteri hivatal (Rathaus) leigazolja, hogy a háztartásban hány gyermek van. http://www.arbeitsagentur.de/nn_26532/SiteGlobals/Forms/Suche/serviceSuche__Form,templateId=processForm.html?zielgruppe=buerger&allOfTheseWords=haushaltsbescheinigung&x=11&y=14
(KG3a) Ezt ha kitöltve beviszitek a Rathausra, azonnal aláírják, lepecsételik!

Tartózkodási engedélyetek van már? Bár, szinte biztosan tudom, uniós országból érkezetteknek enélkül is adnak Kindergeldet!

márta said...

Ja, jó, köszi. Legújabban nem kell tartózkodási engedély EU állapolgároknak, hanem egy ún. " Freizügigkeitsbescheinigung " , és ez már megvan. ( Ezt is úgy véletlenül tudtuk meg, hogy ilyen kell.)

Anonymous said...

Hallod-e te Márta;én tanultam németül és szerettem is,de ezt a Freizüg-akármit alig tudtam kiböngészni (nem hogy még értsem is:)
Amúgy következtettem, hogy olyan Regisztrációs kártya lehet,amilyet mi kaptunk mikor ide-költöztünk...Csodállak,azért ahogy intézed az ügyeiteket-mindennek ellenére- csak kitartást,bátorságot továbbra is neked:)

SKata said...

Márta,az együttérzéstől teljesen összeszorult a gyomrom....idegen országban,idegen nyelven nagyon fontos hivatalos dolgot intézni......ez már igen!!!!!!
Nehogy még egyszer meghalljam,hogy nem vagy megelégedve magaddal!!!!!!
Én örülnék,ha tudnék például fagyit kérni és még olyat is kapnék,amire gondoltam:)))))!

márta said...

:)) Köszönöm, de nem olyan nagy dolog, csak nagy ügyet csinálok belőle, és nem ígérhetek semmit, mert olyan jó panaszkodni néha! :) Fagyit könnyű kérni, mert ráböksz, hogy melyik kell, és azt adják. :)

Anonymous said...

ügyes vagy te Márta!Olyan szépen "descurkálod"magad:)))