Tuesday, April 8, 2008

Itt valami

nagyon finom a fagyi. Az állandó kuncsorgást elkerülendő, kiegyeztünk egy fagyi/ hét-ben. Nem tudom, máshol hogy van, de itt nagyon bolondos az időjárás: egyik pillanatban hull a hó, aztán esik egy kicsit az eső, aztán süt egy kicsit a nap, aztán jön egy kis szélvihar...szóval, míg elérek az utca egyik végétől a másikig, mind a négy évszakot átélhetem. Így aztán nehéz a fagyizás is, merthogy mikor elindulnánk a kialkudott mennyiséget elfogyasztani, ha süt is a nap, mire odaérünk, már biztos hull a hó, vagy valami.
Na, és útközben a belvárosba mindig elmegyünk valami ortopédiai cipőbolt mellett, ahova egy fél csontvázat tettek a kirakatba, fogalmam nincs, milyen megfontolások végett. A lányokra ez akkora hatással van, hogy a napokban állandóan morbid dolgokról faggatnak: temetőkről és sírokról, és csontvázakról, és halottakról. Ezt már nem lehet tündérmesés módon megtárgyalni, bármennyire is szeretném, mert ahogy válaszolni kellett a "hogyan születik a baba, és hogyan kerül be/ki az anyuka hasába?" típusú kérdésekre, ezekre is kell, mert ez is az élet része, és nincs annál rosszabb válasz egy gyermeki kérdésre, hogy "Majd megérted, ha nagyobb leszel..." (Még jó, hogy van nekem Enikőm is, aki olyat is kérdez, hogy meg szabad-e simogatni a medvét, ha találkozunk vele, mert erre kapásból tudom a választ, és nekem is szükségem van sikerélményre néha.)

10 comments:

Noémi-Ruth said...

Hm, én is meghallgatnám a választ :))

liv said...

Hahahaha! Én nem tudom a medvésre sem! :)

Éosz said...

:-)))))))))))))))))))))))))

Anonymous said...

:))

Anonymous said...

itt is amolyan igazi "áprilisi" időjárás van:)))
Élvezem, ahogy lassanként fedezgetitek fel a várost;hasonló élményeink voltak (még mindig vannak)nekünk is mióta ide költöztünk;olyan mint egy "kaland", ugy-e?!

Anonymous said...

en tobbet fagyit nem eszek eletemben. (meghultem 2 falat fagyi miatt, mint mindig, csak sosem tanulok az esetekbol).

Ja, es en is kivancsi vagyok a valaszokra :D
A medvesre is :)))

Tucike

márta said...

Magdi: ugye...:)

Mindenki más: a válaszokat nem írom le, de úgy kezdődik mindegyik, hogyaszongya:" Kérdezd meg apádat!" ( Nem ám, csak viccelek...:)
Ja, a medvés: a normális választ adtam, mert ebben a korban ők még mindent komolyan vesznek.

SKata said...

Hülye Rendszer,tegnap délutáni hozzászólásomat eltüntette:(!Namégeccer,valami hasonlót:
Nem irigyellek,eléggé észen kell lenni,melyiknek mit mondasz!A Kicsi nem érti,a Nagy meg félreértheti...aztán majd magyarázkodhatsz a barátok szüleinek:)))!Érdekelne,saccperkábé mit mondtál a gyerekkérdést firtató Lányodnak?

márta said...

Hát...először az érdekelte őket, hogy hogyan születik meg valaki (mert a gólyamesét nem említettem soha.) Elmondtam az igazat, és ez jó sokáig volt téma :). (Ennek az lett az eredménye, hogy ikreket akarnak majd, hogy csak egyszer kelljen szülniük...) Nem tudom mennyire értették meg, hogy a fájdalom és az öröm ebben az esetben együtt jár, és hogy ez így is van rendjén. Az, hogy hogyan fogan a gyerek, azt is kérdezik mindig, de megmondom őszintén, annyira nem magyaráztam el töviről-hegyire, és ez is sokáig lesz téma, érzem előre. Szerintem majd szép fokozatosan alakulnak a dolgok. (Közben meg Tibi örvendezik, hogy mind lányok, és az én "dolgom" a felvilágosítás...)

SKata said...

:)))))!Egyszer én úgy magyaráztam "kínomban" egy kisgyereknek,hogy ha nagyon szeretik egymást és összebújik szorosan az anya meg az apa(!),akkor egy kicsi petécske,olyan mint egy borsó(!) átbújik az apából az anyába és ott benn a pocakjában addig nődögél,hogy kisbaba lesz belőle:))).Valami hasonló olvasmányélményem volt és szerencsére szemmel láthatóan elégedett volt a válasszal:)))!
Én se vagyok híve a gólyamesének,de véres részleteket kerülöm:)!