Wednesday, April 2, 2008

Azt hiszem,


nem is érdemes kenyérsütő gépet venni. Hogy ilyenekre én mér' mindig utólag jövök rá... Mert a kenyereim mind olyan horpadtak lesznek benne. És mivelhogy kísérletezek a lisztekkel, hogy miből mennyi jó, hát a tegnap a gép valami sete-suta kenyeret készített az én kreációmból, ami csak az ő hibája, nátürlih. Felmérgelődvén, ma saját kézzel gyúrtam egy fehér + teljes kiőrlésű + rozsliszt + búzadarából készült kenyeret, és ilyen szép lett. A tortaformában sütöttem. Már csak egy malmot kell szerezzek valahol, hogy saját kezüleg őröljem meg azt a kis lisztecskét...

10 comments:

Anonymous said...

2 jó nagy lapos kő a konyha közepén is megteszi kezdetnek...:)

Anonymous said...

Látom nem csak én élem a felfedezések korát!:))

márta said...

Anna: :)))) (Csak a tulajdonostól tartok, mert eléggé félti a lakását...)

Szóval recept, Zsófi kedvéért:

570 ml víz
másfél kávéskanál só
másfél kávéskanál cukor
másfél evőkanál olaj
összesen 650 g liszt ( ide tettem kb. 2/3 rész fehér lisztet, majdnem 1/3 rész teljes kiőrlésűt, és kicsi rozslisztet)
150 g búzadara
1 csomag szárított élesztő

Összedagasztom, hagyom kelni, aztán bele a tortformába.

Mikor túl sok rozslisztet tettem bele, akkor nem lett jó, ezért ebből keveset teszek. Ha esetleg van valakinek kipróbált receptje, én is szívesen tanulnék...

Adona said...

ugyes vagy :)

liv said...

ÜGyes vagy ,tényleg. Én évek kudarca után tökélyre fejlesztettem a fél kiló teljes kiőrl. rozslisztből sütött kenyeremet. Nem volt egyszerű, de 2 evőkanál sikér hozzáadása és kitűnő minőségű liszt beszerzése volt a kulcs, úgy érzem.
Nagyon guszta ez a kerek kenyér!

Anonymous said...

Durumbúzás kenyér (nálunk No.1)
1 éleszto (vagy 2cs szaritott)
2 tk méz
5 dl meleg víz
3 dl durumliszt
3 tk só
7 dl fehér liszt
a kelesztéshez olaj (pl oliva, de bármi jó)
élesztöt+mézet a meleg vízbe tenni, hozzáadni a durumlisztet és ezt a kovászt hagyni letakarva állni 10 percet. (ez a dolog lelke, érdemes kivárni!)Eztán add hozzá a sót és keverd meg. Fokozatosan keverd hozzá a lisztet - egy fakanállal keverd közben.Amikor már nehéz keverni a kanállal, folytasd kézzel.Amikor a tészta homogén és jól leválik az edény oldaláról, csepegtess a tálba egy kis olajat, forgasd meg a tésztát (egy picit olajos lesz a felülete meg a tál is)takard le a tálat és tedd meleg helyre kelni. (kb kétszeresére)
Lisztezd be a gyúródeszkét és borítsd rá a megkelt tésztát.Gyúrd át mégegyszer, hogy ne legyenek benne nagy buborékok. Rakd sütöformába (pl 2db egyenes özgerinc, v. egy lasagne, v. torta) és keleszd újra a duplájára.
Melegítsd fel a sütöt 250 fokosra, spriccelj (pl tiszta vizes virágpermetezövel)a sütöbe egy kis vizet és nyomasd bele a kenyeret.(vagy tegyél a sütö aljába egy tüzálló tálba vizet)
5 perc múlva tekerd le a sütöt 200 fokra. Süsd így kb 10 percig. Végül nyisd ki a sütöt pár percre(kösd az ágy lábához a gyereket addig) hogy kiszáradhasson a sütö és jó ropogós legyen a kenyér.(ha tettél be vizet, vedd ki) Amikor becsukod, 175 fokon süsd addig, amíg kopogós lesz az alja.
Jó bonyolultnak hangzik, pedig iszonyú 1szerü, csak a kelést kell kivárni, a többi gyorsan megy nagyon.
Hajrá, nekünk nagyon bejött, a gyerekek együltö helyükben megeszik!
Bodza

Anonymous said...

és bocs a sok hibáért, nem olvastam át, na. Meg a billentyüzet sem magyar, na.
Azé ötösöm vót helyesírásból. :o)
Bodza

márta said...

Kedves Bodza, ezt feltétlenül ki fogom próbálni, és köszönöm! :) Na.

Anonymous said...

Szia Márta,

Megcsinaltam a kenyeret. Meg aznap este. Nagyon nagy lelkesedsessel fogtam hozza. Valamit elronthattam, mert ahhoz, hogy belul is jol megsuljon,addig kellett a sutoben hagynom, amig teljesen megkemenyedet a kerge. De ha az ember azon atragja magat egesz finom.:)
zsofi

márta said...

De kár! Lehet, hogy a liszt kicsit más, mint itt, másra nem tudok tippelni, mert azóta én sütöttem még egyet, és az még jobb lett. Ezért mondom én, hogy kísérletezős dolog ez a kenyérsütés. Ja, és nekem itt villanysütőm van, vagy hogy mondják neki, de ha neked gázsütőd van (vagyhogymondjákneki:), akkor szerintem máskor tegyél be egy kis vizet is párologtatás céljából, az puhítani fogja a kenyeret szerintem.