Monday, August 11, 2008

Mostanában két

olyan világhír értékű esemény van, amire még én is felfigyeltem. Az egyik az Olimpia, és bár igaz, hogy elsősorban azért nem nézem, mert nincs hol, másodsorban viszont azért nem nézném, mert nem értek egyet azzal, hogy pont Kína kapta meg a rendezési jogot. Az Olimpia nem arról szól amúgy, hogy a világbéke meg a tolerancia, meg ilyenek? Akkor hogy rendezheti egy olyan ország, aki átlép ezeken az értékeken? (Éljen Tibet!)
A másik hír pedig az orosz-grúz háború. Mind olvasom a cikkeket, hogy akkor ki is kezdte, s hogy mire fel van ez az egész...Ugye az van, hogy Dél-Oszétia Grúzia egyik szakadár területe, akik nem akarnak oda tartozni, de a nemzetközi közösség nem ismeri el a függetlenségét. Oroszország viszont támogatja. Grúzia gondolt egyet, és vissza akarta csatolni a szakadár területet, erre meg Oroszország is elővette a bombázógépeit, mondván, hogy kötelessége megvédeni polgárait. Mindegyik fél a másikra hárítja a felelősséget...Nekem úgy tűnik, hogy Grúzia a ludas, és most azt mondja, hogy az úgy kezdődött, hogy Oroszország visszaütött. Hát igen. Sajnos ez van. Remélem, hogy Bush és társai hamar elindulnak béketárgyalásokat kieszközölni, különben még csúnya vége lehet ennek az egésznek.
A-világ-sorsa-és-boldogulása-iránti-elkötelezettségteljes-érdeklődéssel-rendelkező-márta jelentkezett.

10 comments:

Józsi said...

"...az úgy kezdődött, hogy Oroszország visszaütött" - ez innen van? vilag.transindex.ro/?cikk=7864

márta said...

Nem, nem olvasom ezt a hírportált, de ugye saját gyermekeink testvéri mindennapjaiban is megfigyelhetjük ugyanezen "elv" érvényesülését...kézenfekvő a hasonlat...:)

Laszlo said...

Egyetértek, hogy nem kellett volna Kínában megrendezni az olimpiát,

de a Grúziás ügyben, ha Grúzia kezdte is, akkor is elvégre saját országán belül támadta meg a partizánokat, s Oroszország meg egy más ország területére tört be, s egyre beljebb hatol.
Amúgyis Oroszország politikája is mindig kérdéses (ha nem megítélni való) volt, hiszen Kínát és Iránt is támogatja...
De mégsem tudom biztosan, hogy mit gondoljak :)

Anonymous said...

Hát igen...én például nem tudom pontosan, hogy miért is akar Dél-Oszétia szakadároskodni. Úgy tűnik, hogy az USA Grúziát támogatja, és mivel ő nem ismeri el a szakadárok függetlenségét, Dél-Oszétiát Grúzia részének tekinti. Sőt, Grúzia NATO tag is akar lenni nemsokára. Kényes dolog ez, és nagyon veszélyes, mert a háttérben egy nagyhatalmi konfliktus kezd kialakulni, és ha elmérgesedik, akkor Oroszország csakazértis felfegyverzi Iránt, hogy bosszantsa az amerikaiakat, vagy mittudomén, hova vezethet mindez. Mondjuk, nagyon nem szeretek vészmadárkodni, de már ennél kevesebb ok miatt is robbant ki világháború. Persze, azért optimistán tekintek szerteszét, és remélem, hogy mindenkinek több esze van, mint volt a régieknek 1914-ben vagy 1939-ben. Végülis imádkozhatunk is ezért, és tulajdonképpen ez kellett volna leghamarabb eszembe jusson.

Laszlo said...

:)
Igazad van.

De Dél-Oszétiát senki sem ismeri el országnak.

Remélem, nem lesz nagyobb baj...

Laszlo said...

De végülis mondta az Úr a Máté 24-ben, hogy "ország ország ellen támad, s nemzet nemzett ellen", s lesznek járványok s földrengések, stb...
Ezeknek így kell lenniük... Jó, hogy tudjuj, Kihez tartozunk, s hol van az örökségünk!

Rena said...

Én is pont erre a 2 hírre figyeltem fel a napokban és Kína meg az Olympia annyira nem zavar, de a háború nagyonis.

Anonymous said...

En azt nem ertem, hogy ha egy csoprt nep, aki foldrajzilag ugy egy korulhatarolhato teruleten el, es ugy erzi, hogy o mas mint a tobbi nep, akivel hivatalosan egy orszagban kell ejen, miert nem szolhat, hogy o kulon akar elni? Es mi koze ehhez a tobbi nepnek, mint annak a nepnek, akibol ki akar szakadni? Es az a tars-nep miert hisztizik ellene, amennyiben sosem lesz egeszseges az eroszakos egyuteles?
Az igazsag az, hogy elegge irgnorans vagyok egyelore a temaban, nem olvastam pontosan utana, de utana fogok... Tudjatok, olyan magas nekem ez az eroltetett foldosztas. (tul sok wass albertet olvasok)..
(ja, itt oszetiarol irok)

Anonymous said...

Itt van egy cikk, ez eléggé összefoglalja a második "hatnapos háború" történetét:

http://index.hu/politika/kulfold/gruz8645/

Állítólag ma vége a háborúnak, Sarkozy közvetítésével éjjel kötik meg a békét. Persze az oroszok "nyertek".

Rena said...

Tücinek (és nem csak) Wass Albert káros az egészségünkre, nem vonom kétségbe, hogy úgy történtek a dolgok ahogy ő leírta/megélte, de minden egyes írásával szítja a már amúgy is hatalmasra nőtt ellentétet és erre semmi szükség. Azt szeretné, hogy román meg a magyar örökké gyűlölje egymást a föld miatt amit elvettek tőlünk, pedig ideje lenne már kiheverni és megbékélni...