Sunday, September 23, 2007

Biztos

mindenki rájött már, de én csak ma délben, hogy a hagymát úgy lehet könnyezés nélkül apróra vágni, hogy az ember felteszi a napszemüvegét, de jó bármilyen más szemüveg is, például búvárszemüveg vagy ilyesmi, de nekem ez volt kéznél. :) Amúgy megvettem a "Főzzünk örömmel" (Polcz A.) című könyvet, és remélem, most már végre megtanulok én is normálisan főzni. Nagyon tetszik, főleg, hogy ilyenek vannak az elején:
Néhány általános szabály a háztartásban (Murphy után szabadon):
- Férjem véleménye: Ha az orrod előtt van az egyszerűbb megoldás, akkor nem fogsz rájönni. (Ez így igaz, mert a szemüveges megoldásra is T. jött rá:))
- Szerintem: Ez fokozottan vonatkozik a tárgyakra: ami az orrod előtt van, azt nem találod. (Ez is igaz, tegnap tűvé tettem a konyhát a fogpiszkálóért, hogy lássam, átsült-e már a sütim, és végén láttam, hogy ott volt a kenyértartó előtt, ahol vagy 20X megnéztem.)
- Továbbá: Ha elpakolsz valamit, mert azt hiszed, hogy ma már nem kell többet - rögvest újból szükséged lesz rá. Bármi, amit leejtesz a konyhában, rossz helyre esik. Ha kemény és nehéz, akkor előbb a lábadra. Ha olajos, akkor a ruhádra.

37 comments:

Anonymous said...

nagyon felcsigaztatok a fantaziam ezzel a konyvvel:) en is megveszem, ahogy megtalalom:)

Anonymous said...

tényleg jó könyv lehet! Amúgy a hagymapucolást hideg vízzel a szájban kell végezni és akkor állítólag nem csíp, bár ez nekem sosem igazolódott be.

Gabi said...

Ez tetszik...én is szeretném ezt a könyvet...na jó felirom a listámra :-)
Egyébként a kontaktlencse is szuper "könnyfogó" hagymapucolásnál...

Noémi-Ruth said...

Hm, nekem szemüvegem van és úgy szoktam hagymát aprítani. De ezek szerint nem vagyok normális, mert így is könnyezem...

Adona said...

mig szemuvegem volt, nekem is konnyezett a szemem hagymapucolasnal. viszont bevalt az, hogy vizet tartok a szamban, es bar egy egesz ifi salatajahoz vagtam igy a hagymat, nem konnyeztem egy cseppet sem!

Időbeosztás-guru said...

Én a hagymát fél-kézen állva, a lábujjaim közé fogott késsel szoktam pucolni, úgy, hogy közben a másik kezemmel könyvet lapozok, mert ugyebár minden percet ki kell használni. Közben persze, hideg vizet tartok a számban és napszemüveget hordok.

magdanya said...

mindezidáig teljesen őrültnek gondoltam magam, hogy "annak idején" búvárszemüvegben próbálkoztam a hagymapucolással! persze könnyeztem akkor is, csak nem tudott lefolyni a szememtől... :)
egyébként szerintem úgy működik, mint a könnygáz, elég, ha belélegzed, nem kell feltétlenül a szembe mennie

Anonymous said...

Lehet, hogy a szájba tartott vizet nem is a könnyezés ellen ajánlják, hanem hogy addig se beszéljen a háziasszony? (Na, húzok is innen, mig utánam nem dobtok valamit...)

katics said...

Ti lányok (és fiúk)! Ha napszemüvegben vágtok hagymát, akkor az orrotokon nem meg fel az illóanyag???

Anyukám tippje: le kell ülni, és akkor nem fogsz fölé hajolni! Most majd írjátok, hogy ti egyébként is ülve szoktátok :)

katics said...

megy

márta said...

Mindjárt elájulok! Ennyi komment! Lassan népszerűbb lesz ez a hagymás pószt, mint az 50 centis asztalos bejegyzésem!

Anonymous said...

no comment!:))))tetszik...én azt mondom nem kell fölé hajolni és akkor,minden rendben!na,de már nem irtam valami ujat!

Adona said...

marta hogy csinalod, hogy ennyi komment begyul?

márta said...

Hát úúúúgy, hogy ÉLETBEVÁGÓAN FONTOS témákat vetek fel! :)))

csillag said...

akinek kedve van sírni, de szégyelli, az fogjon hozzá a hagymapucoláshoz, és akkor a hagymára kenheti azt, hogy könnyezett:)). Itt a férfiakra célozok.Mert inkább ők szégyellik a sírást, pedig tudhatnák, hogy a könnyezés jót tesz a szemnek:D.

Időbeosztás-guru said...

Ja, szóval erre gondolt vajon a Holograf az új hit-el, hogy "Si baietii plang cateodata"... azzal kellett volna folytassák ezek szerint, hogy "cand curata ceapa" :P

(A fiúk is sírnak néha ... (ha hagymát pucolnak))

márta said...

Összegzés: napszemüveg, sebészmaszk vagy hogy mondják neki, ülni közben, ja, és hideg víz a szájban. Ha így is könnyezik a szemünk, akkor már nemtom mit mondjak.

Anonymous said...

Na hat, csak hogy tudjatok, minket a kemia tanarnonk vilagositott fel meg annak idejen, h ha a szankba vizet tartunk,akkor nem fog csipni a hagyma,MERT!!!(Jol figyelj, Jozsi!!!:P)Veletlenul sem azert, h addig se beszeljunk:P, hanem, mert az az illoanyag(gaz),ami a hagymabol kiparolog vagy micsinal,szoval az a szemhez erve,vmi kis reakcio megy vegbe, a szemben talalhato viz(?Asszem van benne ilyen is:D)szoval az a viz meg az a gaz reakcional egymassal es a vegeredmeny lesz az a csipos valami az a sirasinger!Es ha a szadba vizet tartasz akkor - no a tobbit elfelejtettem, de sztem eddig is mar teljesen vilagos...:D:DEs csak azert magyaraztam ilyen szakszerutlenul meg hetkoznapi nyelven,h a gyengebbek is megertsek:P:D

Anonymous said...

Mellesleg nekem se jott be, attol meg ugyanugy konnyeztem:P DE a Levi modszeret en is ki fogom probalni - Levi, milyen konyvet is lapozgattal pontosan?En is azt fogom lapozgatni.Es milyen markaju v a napszemuveged?

Anonymous said...

Lehet, hogy nem tartottal eleg vizet a szadban! (! .. ! .. ? .. sohaj .. jah, es elsore azt hittem, hogy a sirasinger az valami kemiai vegyulet)

Anonymous said...

(ihlet: es ha az ember zuhanyzas kozben pucol hagymat? Vagy a strandon?)

Anonymous said...

Perecseni hagymát kell pucolni! Az nem csipős.

Adona said...

na nem egy csepp viz kell hozzá, az biztos :D
akkor én a kiváltságosok közzé tartozom, hogy nekem működik? hm... :)

Anonymous said...

Es es es .. a hideg viz nem art a fogaknak?

márta said...

Nahát! Hogy nektek mindenről van véleményetek! Itt ülök a jó kis depis hangulatomban, aztán ti meg itt hagymáztok nekem! :))))

Anonymous said...

igaza van Józsinak, a perecseni hagyma tényleg nem csíp! és ezért az okos kommentedért most megmenekülsz, mert különben repült volna a nehéz kő:)!(tudod az előbbi miatt)

Anonymous said...

Tudom hát, de most visszamerészkedtem ...

Anonymous said...

Annyi viz volt mar igy is a szamban, konyorgom, h alig birtam tartani. Sztem is vmi megtert szelid hagymakat pucolt Eszter.Vagy perecsenyi hivoktol vettek?;-))

csillag said...

Lea, nem Kisvirágot akartál mondani? Ő pucolt sok hagymát a salátához. De én is pucoltam egyszer(az ifinek) és nem csípett tényleg, pedig nem is tartottam vizet a számban. Lehet pont Kisvirággal együtt pucoltuk...
Ja és én úgy tudom, ha csípős a hagyma, akkor kinn, a levegőn kell pucolni, vagy vízbe kell tartani egy kicsit. Na.Csak azér mondom, hogy legyen több variáns:P

márta said...

Nahát, nem azért mondom, de csak ennyi mondanivalótok van a HAGYMÁról? :)

csillag said...

Márta, szerintem csak azér írtál az előbb, hogy legyen kerek a kommentek száma:30 :)) De én azírt is elrontom a kerek számot:P

Adona said...

azt hiszem Csillag, te is ott voltál annál a hagymapucolásnál.
különben egy másik módszer, bátr nálam nem annyira sikeres az, hogy viz alatt vágni be a hagymát és megsózni.
na Márta, amint látod, még kerül hozzáfűznivaló a hagymához :D

Anonymous said...

Es vettel buvarfelszerelest, csak hogy vaghasd a hagymat viz alatt?...

liv said...

Nahát, nem is tudtam, hogy Polcz A-nek szakácskönyve is van! Nekem is kell! :) Én is szemüvegben aprítom a hagymát és majd' meghalok, viszont nátha esetén az egyik legjobb orrtisztító!

márta said...

Annyira jó ez a szakácskönyv, például aszongya, hogy ha túlfűszerezzük vagy ilyesmi az ételt, fogjuk rá, hogy szecsuáni leves. Vagy azt, hogy Napóleon leves. Hogy érdekesebb legyen. Tökjó!

Anonymous said...

s a rafogastol mar nem lesz elfuszerezett a leves? ;))

amugy nem tudom miert nem elvezitek a hagyma jellegzetesseget??? csak a lustaknak geneztek ki a magokat a dinnyebol is... szoval nem szegyen az ha dudolgatjuk a Holograf zeneszamjat, meg akkor is ha az amerikaiak megrendeztek a Boys don't cry ;)

Andi said...

Na en is adok utolag is ehhez az igen hosszu komment-listahoz: en azt hallottam, hogy mivel a hagyma szaga az inkabba, ami megkonnyeztet minket, ezert ha probalsz nem az orrodon levegot venni amig puculod, hanem a szadon, akkor nem fog konnyezni a szemed. En mindig igy puculok a hagymat, es altalaban bejon..