Thursday, May 24, 2007

Optimista-teszt

  Ma is egy nagyon meleg napunk volt...Még jó, hogy van napszemüvegem, mert különben nem látnék vezetni, annyira vakítóan süt a nap. Hát az is hosszú mese volt, míg én találtam magamnak napszemüveget. Kb. egy évig kerestem, míg ráakadtam az igazira. Ez most tetszik, bordó színű a kerete. T. szerint nem valami elegáns, de hát én sem vagyok az általában, úgyhogy illünk egymáshoz.
  Itt  megoldottam ma egy ún. optimista-tesztet. Nem valami nagyon profi teszt, de azért reális képet ad rólam, az optimizmus-szintemről. Mondjuk, az elején az zavart, ami az összes többi ilyen tesztnél, hogy meg kell adni a végzettséget és a foglalkozást. A végzettségem az ami, de a foglalkozásnál mindig bajban vagyok, mert előre meg vannak adva a kategóriák, és az enyém (az, amit a profilomba is beírtam) nincs köztük. Merthogy a foglalkozásnál azt kell megadni (ezt a legutóbbi népszámlálástól tudom), amit tényleg naponta művel az ember, és nem azt, ami a szakmája.
  Egyszer egy csomó önismereti tesztet kitöltöttem, csak nem jegyeztem meg, hogy melyik honlapon.  Azok viszont nagyon jók voltak, és sajnálom, hogy nem 14 évesen végeztem el őket, mert akkor lehet, hogy más irányt vesz az életem...

7 comments:

Anonymous said...

hm... elég jó ez a teszt :)

Anonymous said...

Csöppöt fapados teszt.. egyrészt 10 válaszlehetőség van, mikor 3-5 a normális.. (valaki javítson ki, ha ez hülyeség). Másrészt nem játékos.. a tesztekben a legjobb móka agyalás után válaszolgatni a kérdésekre, megpróbálva minnél magasabb/alacsonyabb/átlagos pontszámot elérni. Ilyen szempontból a legtöbb teszt átlátszó, az időre-IQ tesztek esélytelenek, de az EQ tesztek nagyon izgik (már csak az átlagos érték fölé menni is 25-50%-kal igazi kihívás.. főleg, ha elsőre akarod). Persze a szívem csücskei mindig a Bravó/Ifjúsági magazin tesztjei lesznek.. "megtudhatod, gondot okoz-e neked a szőrtelenítés" .. aztán ott vannak a standardizált szociológiai kérdőívek.. szép nagy téma ez.

márta said...

Az. Diplomamunkát lehetne írni belőle... Én akármilyen tesztet oldok meg, mindig valami átlagos eredmény jön ki. Átlagosan vagyok optimista, pesszimista, realista stb. Hát épp olyan átlagos vagyok én?! Viszont az EQ tesztek szerintem is jók. Megtudtam belőlük, hogy nem is vagyok alkalmas arra, amit tanultam, hanem valami egész másra. Ezt mondjuk, amúgy is sejtettem :(

encóka said...

ha a pszichologia.hu oldalra mesz, onn;t biztosan talalsz nehany linket komoly tesztekhez. En viszont a vicceiket ajanlom. Akarhanyadik olvasatra is jokat mulatok rajtuk.

Anonymous said...

Csak egy ropke megjegyzes, tisztelt Anonymus: a szociologiai tesztek nem onismereti tesztek. Kar volna azt varni, hogy kitoltese utan pontszamot vagy egyebet azert kap a valaszaira az ember lanya/fia, hogy aztan atlagos vagy (hatar)"ertek" folotti eredmenyt erjen el s csoportokba sorolhassa magat. A legtobb kerdes a szociologiai kerdoivekben teny/velemnykerdes, a valaszok kodjai pedig az attributumok kategoriakba valo sorolasahoz es az adatelemzeshez szuksegesek.
Pl. amikor azt kerdezik valakitol, hogy mi a neme es 1-sel jelolik, ha ferfi, 2-sel, ha no, nem azt jelenti, hogy egy no ketszer olyan ferfi, mint a ferfi. :)
Nem arra talaltak ki a szociologiat s a kerdoiveket, hogy az egyen onmagarol tudjon meg valamit, hanem azert, hogy a tarsadalomrol gyujtsuk ezek reven adatokat. Az egy kulon hozadek, ha onmagunkrol is megtudunk valamiket a valaszaink es sok foldink valaszai alapjan, de az elemzes szintje es a megcelzott informacio nem azonos a pszichologiai tesztek es a szociologiai kerdoivek eseteben.

No, ez hosszura nyult, de ennyi kikivankozott a megjegyzes lattan... :D

Anonymous said...

Égek, mint a Reichstag, és örülök, mint gyermek az édességboltban.. pedig úgy imádok hülye lenni.. mentségem nincs, kifogást nem keresek.. háromszorelolvas, kukoricasarokbaszór, rátérdepel.

(ui.: az 1-es azt jelenti, hogy a férfiak hegyesebbek, a 2-es azt, hogy a nők gömbölyűbbek?)

márta said...

Azt hiszem, mindannyian okosabbak lettünk a mai nap:)