Thursday, May 3, 2007

Párhuzamok

  Ma arra a következtetésre jutottam, hogy az Anyák Napja most olyan nekem, mint a  gyerekeknek a Mikulás-ünnep.  Mondom ezt azért, mert az én gyerekkoromban volt EGY Mikulás, aztán kész. Nem is láttuk soha, mert mindig akkor jött, amikor aludtunk. Ő volt A Mikulás. Mi van manapság? Jön egy Mikulás az óvodába, egy az iskolába, egy az uszodába, egy a Fő térre, egy a Tescoba stb. Na meg egy haza is (szerintem ez az igazi, aki régen nálam is járt :).
  Hogy mi köze ennek az Anyák Napjához? Hát az, hogy ma volt egy A. N. Anna csoportjában, holnap lesz egy Sára osztályában, valószínüleg lesz valami Enikőéknél is. Aztán lesz egy ünnepség a zeneiskolában fél négykor, és mivelhogy Sáráéknál háromkor kezdődik, azt hiszem két helyen kellene lennem egyidőben.  Szombaton szünnap. Vasárnap délelőtt lesz A.N. a gyüliben ( bár ott 
nem lesz nagy hececáré), és délután hivatalosak vagyunk a református A.N.-ra is, mert a gyerekek az ő hittanóráikra járnak.
  Vagy nincs is semmiféle párhuzam, csak az én fáradt agyam káprázik!?

 U.I. Azt hozzá kell tegyem, hogy én maximálisan elismerem és köszönöm a pedagógusok igyekezetét, hogy megtanítják a gyerekeknek a köszöntőket. És látom azt is, hogy a gyerekek örömmel készülnek ezekre az ünnepekre, szeretnek nekem meglepetést szerezni. Egyetlen dolog miatt aggódok egy picit, és ezt a gondolatot Vekerdy Tamástól vettem, aki azt mondta, hogy mire felnőnek a gyerekek, annyit szavaltatjuk őket olyan témákról, mint például az anya iránt érzett hála vagy a haza iránti szeretet, hogy már nem fogják tudni ezen nemes érzéseket önmaguktól átélni vagy megfogalmazni. Nem is tudom, érthető-e, mire akarok kilyukadni...

4 comments:

liv said...

én értem... ;)

Anonymous said...

en is. ezert nem szerettem meg a szavalast ;)
unnepelni pedig mar nem tudok. pedig nekem nem is volt meg 5 szulo-napja egy heten.
szoval... lassan az lesz az unnep ha nincs unnep :)

Anonymous said...

Hmm. .. ettől szerintem egy anyuka se féljen.. ha visszagondolok a régi óvodás ünnepekre, maximum az jut eszembe, hogy mindig az óvónéni kedvencei kapták a leghosszabb verseket, és az olyan frusztráló volt.. gyermeki fejjel a szereplés időtartama tűnt a legfontosabb szempontnak.. szóval el lehet töprengeni, hogy ezek a kgst-ből átmentett óvodai ünnepségek milyen pszichohorror-számba mennek.. de a versmondás káros hatásai szerintem broáfságok.

Nem a szavak teszik butává az embert, hanem a csönd.. szerintem egy vers inkább gondolatébresztő, mint gondolatgyilkos.. attól, hogy eszembe juttat valami fontosat, attól még a saját szavaimmal is el tudom mondani.. gondolatébresztő apró morzsák.. igaza volt a költőnek? Miért volt igaza? Sok ciki és bűnrossz verset is tanultunk, mert a szerző, gondolva a versek menedzselhetőségére, az iskolatáskáról meg a tanévkezdésről írt, és a tanítónéniknek ettől már muszáj volt az ünnepség részévé tenniük.. de még úgy is.. szinte mindent elfelejt belőle az ember, a maradékra meg megéri emlékezni.. "a hideg ellen hallat tán panaszt? Mi fáj a holtnak, isten tudja azt".. amit tiszta szívéből átérez és szeret az ember, annál sohse fogják cserben hagyni a szavak.. ha pedig valamit nem bír szeretni, arról sohasem a versek tehetnek.

márta said...

Hát igen, sokmindenben igazad van. De én nem a versek ellen beszéltem, bár tényleg a szavaltatás szót használtam. Inkább azt próbáltam megfogalmazni, hogy én nem várom el, hogy ünnepségsorozat keretében ünnepeljék meg azt, amit én nagy örömmel vállaltam és teszek. Vagy ha már igen, akkor szerintem meg kellene emlékezni az apákról is, akik ugyanolyan fontosak és ugyanolyan áldozatvállalóak a gyerekek életében.
Meg aztán, visszatérve a versekre, a gyerekek különbözőek, van, aki utál szerepelni, izgalmában elfelejti a szöveget, hát nekik nem tudom milyen élmény egy ilyen szereplés. Számukra könnyen válhat az Anyák Napja valami nem pozitív dologgá. Na, nem tudom, lehet, hogy nincs igazam. Én csak hangosan gondolkodtam...:)